Da promillesaken mot Holand startet torsdag morgen i Nord-Troms tingrett, nektet Holand straffskyld for promillekjøringen. Men han sa seg skyldig i tiltalepunktet som tilsa at han kjørte uaktsomt da bilen hans havnet i grøfta 2. september i år.

Den tidligere regionlederen for Utrykningspolitiet blåste rødt i promillekontrollen etter trafikkuhellet som skjedde 500 meter fra hans hjem. Det var naboer som tipset politiet om at den profilerte UP-lederen var beruset.

Det var ikke offentlig kjent at Holand to dager før utforkjøringen hadde sendt inn avskjedssøknad fra stillingen som regionleder i Tromsø.

2,31 i promille Det var Vest-Finnmark politidistrikt som fikk i oppdrag å etterforske den profilerte polititoppen. To promilleprøver ble tatt av Einar Holand lørdag 2. september. Den første viste en promille på 2,31. Den andre prøven som ble tatt etterpå viste 2,23. Dette er blitt tolket dit hen at han hadde høy, men nedadgående promille.

I flere intervjuer har Einar Holand gitt uttalelser som tyder på at han senere i retten vil hevde at han inntok alkohol etter uhellet. Den omfattende politietterforskningen har ikke brakt fram vitner som sier de har sett Holand føre bilen.

Naboer har derimot i intervjuer hevdet at de så Holand på en venners venner-fest så sent som klokken 7.30 lørdag morgen. Holand innrømmer å ha vært med på festen, men hevder han var i seng ved midnatt.

Forsikringskrav I forkant av rettssaken i Tromsø torsdag har Einar Holand på nytt figurert i mediene. Først da det ble kjent at statsadvokaten i Troms og Finnmark har tatt ut en tilleggstiltale mot Holand. Her går det fram at han i siste halvdel av september har krevd dekning for skader på kroner 64.440, og at han i skademeldingen har oppgitt at han ikke var påvirket av alkohol eller andre rusmidler da uhellet skjedde.

– Man kan godt sende inn skademelding. Det er hva som står i skademeldingen som betyr noe. Man har ikke krav på forsikring når man kjører med promille. Der er loven klar, uttalte politimester Arild Åserød til Nordlys 8. desember. Åserød er også aktor i saken.

Einar Holand selv bestrider at han har gjort galt.

– Dette skjønner jeg ikke bæret av. Jeg tar dette med knusende ro. Jeg har ikke lagt skjul på noe, og har bare sendt skademelding på helt ordinært vis, sier han til samme avis.