Utrykningspolitiet (UP) har det siste året fått en viktig rolle i kampen mot øst-europeiske bander. Bandene er ofte voldelige, og neste måned vil UP lufte et forslag om fremskutt bevæpning for Politidirektoratet. Forslaget går ut på at uladde og forseglede våpen skal kunne oppbevares i utrykningsbilene, melder TV 2.

UP får støtte av Politiets Fellesforbund.

— UP er ikke bare trafikkpoliti lenger. Derfor må de også ha våpen i bilene slik at de kan gripe inn overfor farlige personer de møter på veien. Dette med tanke på egen sikkerhet og publikum som blir truet av farlige forbrytere, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

Politidirektoratet (POD) er positive til forslaget fra UP, men går ikke inn for en generell bevæpning av politiet.

— Den type kriminelle miljøer som benytter våpen, er det svært lite av i Norge, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i POD.

Norge er ett av få land med ubevæpnet politi, men som har fremskutt lagring. I enkelte politidistrikt ønsker politiet generell bevæpning i tjenesten. Både Oslo og Tromsø Politiforening skal ifølge TV 2 ta opp temaet ved Politiets Fellesforbunds landsmøte i Alta neste måned.

Tall fra POD viser at politiet har truet med å bruke våpen 554 ganger de siste åtte åra. I 21 episoder har det blitt avfyrt skudd. Ifølge POD er situasjonen omtrent den samme som for ti år siden, da generell bevæpning av politiet ble avvist.