Det har Utlendingsdirektoratet (UDI) kommet frem til etter at Kripos-sjef Arne Huuse ba UDI om retningslinjer i slike saker.

Huuse henvendte seg til direktoratet, fordi norsk politi lenge har stusset over at mange asylsøkere i Norge ferierer i land hvor de angivelig skal være i stor fare. Huuse lurte på hvordan politiet skulle forholde seg, og om det finnes hjemmel for å nekte innreise til Norge igjen for asylsøkere som har besøkt hjemlandet.

Nå foreligger svaret fra direktoratet. I et brev Aftenposten har fått tilgang til, heter det at UDI ikke ser noen grunn til å automatisk "straffe" asylsøkere som ferierer i hjemlandet. Direktoratet mener at politiet ikke har hjemmel til å gripe inn mot asylsøkere som besøker land de har flyktet fra.

— Dette er en avgjørelse det er vanskelig å forstå logikken i, sier Arne Huuse til Aftenposten.

Kommunalminister Erna Solberg (H) er enig med Kripos-sjefen.

— Hvis en asylsøker oppsøker hjemlandet, kan det være et bevis på at han ikke trenger den beskyttelsen han får i Norge. Da er det på sin plass å reagere, sier statsråden.

Hun mener det kan være gode grunner for en asylsøker å besøke hjemlandet, men sier at rene feriereiser ikke kan godtas. Nå vil departementet gå gjennom lovverket for å se om det er godt nok, ifølge Solberg. (NTB)