IRENE HALVORSEN, NTB

Nær 200 UD-ansatte sikret stinn brakke i Ingeniørenes Hus da påtroppende utenriksråd Sven Erik Svedman torsdag ettermiddag stilte på allmøte.

Det var et veldig positivt møte. Svedman snakket om viktigheten av samhandling, at vi jobber sammen om de utfordringene vi står overfor, sier leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i UD, Kåre Stormark, til NTB.

Alle de tre fagforeningene som organiserer UDs vel 1500 ansatte, NTL, Akademikerne og YS-forbundet Parat, var representert på møtet som varte en liten halvtime.

Da Jan Reinås for en uke siden møtte de UD-ansatte for å fortelle om detaljene i den svært kritiske tsunamirapporten, var politisk ledelse i Utenriksdepartementet ikke invitert.

Denne gangen var det ledelsen selv som inviterte, og utenriksminister Jan Petersen (H), utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) og statssekretær Vidar Helgesen (H) var alle til stede.

— Vi ansatte aksepterer konklusjonene i Reinås-rapporten. Vi håper på endring på bakgrunn av den, og mener det er et momentum for å kunne få til det nå. Da må vi også få ressurser til eksempelvis å oppgradere de gammeldagse IT-systemene. Vi kan ikke ha samme situasjon om et år, konstaterer Stormark.

Sven Erik Svedman etterfølger Bjarne Lindstrøm, som har måttet tåle mye av den hardeste kritikken for UDs totalt manglende kriseberedskap, manglende kriseforståelse og kapasitet for å håndtere situasjonen da tsunamien rammet i romjula.

Svedman erkjenner behov for endring.

— Det er kanskje skapt en forutsetning for å få til det nå, sier Svedman til TV2.