Den nye kappgangrekorden lyder på 18.32,46 minutter.

— Rekord var absolutt ikke målet mitt. Jeg skulle i grunn bare gå ut og finne en fin rytme og ha bra trykk i løpet mitt. Det klarte jeg veldig bra i åpningen. Jeg følte også at jeg hadde mer å gå på, men må innrømme at jeg stivnet litt etter et par kilometer da det regnet som verst.

— Det var jo nesten som om himmelen åpnet seg, men heldigvis ga det seg litt. Da regnet kom tilbake helt mot slutten, var det bare deilig, for da fikk jeg kjølt meg ned litt, sa Erik Tysse til NTB etter rekordløpet.

Han slo den gamle rekorden med over ni sekunder. Den forrige satte han for to år siden i NM på hjemmebane i Bergen.

— Jeg skjønte at det kunne gå mot rekord etter cirka tre kilometer. Da fikk jeg beskjed av trener Stephan Plätzer om å stå på, sa Tysse.

Hjerte og viljen - Beina var ikke så veldig bra, men hjertet og viljen var til stede i fullt monn. Derfor ble det rekord. Jeg synes også det var veldig lett å gå, og det er ingen tvil om at dette gir enormt med selvtillit før avreisen til VM i Japan, mente Tysse.

Kvinnene og mennene gikk sammen under NM på Askim stadion, og det ga NM-gull til søsknene Tysse. På 3000 meteren for kvinner vant Kjersti Tysse Plätzer gull i et løp hun stilte alene til start. Hun var best fornøyd med lillebrorens prestasjon.

— Det er utrolig sterkt gått av Erik. At han skulle klare å sette rekord på denne måten, i regn og i et løp der han gikk helt alene, er veldig bra, slo Kjersti fast overfor NTB.

— Dette var en fin gjennomkjøring, for nå vet jeg at jeg er der jeg skal være i det jeg starter VM-forberedelsene for alvor, sa Erik Tysse.

Trening Kjersti Tysse Plätzer tok 3000-meteren i NM fredag som ren trening. Hun gikk inn til 12.34,69 – en tid hun var godt fornøyd med.

— Først og fremst trente jeg på de siste tre kilometerne til VM-løpet. Da må jeg holde den samme farten som i dette NM-løpet, sa Tysse Plätzer.

— Jeg gikk litt raskere enn jeg hadde planlagt også. Det kom av at jeg ikke hadde lyst til å bli tatt igjen av Erik (som startet litt senere) mot slutten. Jeg så at han kom bak meg, og da måtte jeg legge inn et ekstra gir, sa Kjersti.

Målet hennes i Osaka-VM er en plass blant de åtte beste i kappgang (20 kilometer), men hun la ikke skjul på at hun selvsagt går for medalje og mener det er realistisk.

— Dette var en fin test for meg. Ingen tvil om at formen begynner å bli bra. Jeg ble ikke sliten i beina heller, og det er betryggende. Dessuten vet jeg at jeg kunne gått enda raskere hvis det hadde vært noe poeng, sa Kjersti Tysse Plätzer.

Andreas Hoistad