Gründerselskapet på Fantoft har spesialisert seg på utvikling av understell til bunnfaste vindmøllekonstruksjoner. Disse turbinene kan stå helt ned på 80 meters dyp.

Administrerende direktør Per Bull Haugsøen opplyser at OWEC Tower skal levere konstruksjoner til seks turbiner i den tyske vindparken Alpha Ventus.

Denne vindparken ligger 45 km fra nordvestkysten av Tyskland, og skal stå ferdig innen utgangen av året. Blant selskapene som står bak anlegget, er den svenske energikjempen Vattenfall.

På plass i år

Installeringen som skal skje i sommer, er også på bergenske hender. Selskapet Norwind som har inngått samarbeid med Grieg Logistics, skal stå for logistikk og sjøsetting.

Norwind er for øvrig også inne på eiersiden i OWEC Tower.

Tidligere i år fikk OWEC Tower tilslaget på levering av understellsteknologien til 30 store vindturbiner i havet utenfor Blackpool i Irskesjøen. Disse møllene er blant de største som noen gang er installert, og vil kunne produsere strøm nok til 220.000 husstander.

OWEC Tower har også signert kontrakt for levering til vindpark utenfor Rhode Island i USA.

Refser regjeringen

Per Bull Haugsøen er sterkt kritisk til den rød-grønne regjeringens manglende vilje til å satse på vindkraft til havs. Det planlegges tusenvis av turbiner utenfor europeiske kyststater, men lite skjer her i landet som følge av dårlige støtteordninger. Han mener Stoltenberg & Co har mye å lære av president Barack Obama.

– Obama har utrettet mer innen vindkraft på et halvt år enn det norske politikere bare kan drømme om, sier Haugsøen. I går skrev han brev til finansminister Kristin Halvorsen.

«Norsk vannkraft og offshore vindkraft i samspill med store overføringskabler til Europa, vil kunne få stor betydning for kraftsituasjonen i Europa. Samtidig vil vi kunne elektrifisere store deler av norsk oljevirksomhet», skriver Owec-sjefen til finansminister Halvorsen.

PÅ STYLTER: Disse vindturbinene står på 45 meters dyp på oljefeltet Beatrice utenfor Skottland. Understellet er utviklet av OWEC Tower i Bergen. Nå har selskapet vunnet ny kontrakt på Tysklands første vindpark FOTO: Talisman Energy