GUNNAR KÖHNE

Istanbul

Storavisen «Milliyet» hadde i går et stort oppslag om saken under tittelen «Museumskrisen med Norge». En talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet bekrefter overfor Bergens Tidende at minister Abdulla Gül har protestert overfor Norge i en samtale med den norske statssekretæren Kim Traavik tirsdag i Ankara.

— Dette museet kommer til å fornærme det tyrkiske folket. Vi forventer at norske myndigheter forhindrer armener-utstillingen, lød budskapet. Traavik skal ha opplyst at museet er et privatmuseum som norske myndigheter ikke kan gripe inn mot.

«Kan få alvorlige konsekvenser»

Kilden i det tyrkiske utenriksdepartementet BT har snakket med sier at en nå avventer åpningen av Holocaust-museet i august. Skulle armener-folkemodet være med i utstillingen, vil den tyrkiske regjeringen vurdere saken på nytt.

— Alvorlige konsekvenser for forholdene mellom våre land er ikke utelukket, heter det. Men kilden nekter å gå nærmere inn på hva slags konsekvenser dette kan bli.

Benekter folkemord

Offisielt nekter Tyrkia for at over en million armenere ble drept under det ottomanske riket i 1915. Mens det er ubestridt blant de aller fleste historikere at befolkningen i Anatolia enten ble drept eller deportert, påstår regjeringen i Ankara at bare noen titusen omkom som følge av allmenne krigshandlinger under første verdenskrig.

Tyrkiske skolebøker fortier den armenske tragedien, men i mediene har det begynt en livlig debatt om den historiske sannheten.

Flere tyrkiske aviser har publisert kontroversielle artikler om saken. En bok om skjebnen til «armenerbarna» som overlevde folkemordet og vokste opp hos muslimske familier ble en bestselger. I september samles kritiske historikere seg til en armener-konferanse i Istanbul.

Reagerer kraftig

Men regjeringen i Ankara reagerer likevel kraftig mot enhver anklage i utlandet om folkemord. Forrige ukes resolusjon i den tyske Forbundsdagen om at Tyrkia må anerkjenne sin historiske skyld, ble tilbakevist som «uvennlig». Spørsmålet bør overlates til historikerne, het det. Ingen vil finne noen bevis for beskyldningene i tyrkiske arkiver.

— Reaksjonen mot Norge er den gamle refleksen som knapt noen lenger tar alvorlig, sier Hrant Dink, sjefredaktør i den lille armenske ukeavisen Agos i Istanbul, til Bergens Tidende.

I dag lever knapt 20.000 armenere i Tyrkia, de fleste i Istanbul.

— Tyrkia må nok akseptere at andre land får kalle det som skjedde folkemord, selv om vi i vårt land ikke gjør det, sier Hrant Dink.

Flere fremstøt

Det er ikke første gang Tyrkia prøver å påvirke Holocaustsenetert. I vår sendte den tyrkiske ambassaden en representant til senteret. Ifølge senteret forsøkte kvinnen å hindre at utstillingen viser det tyrkiske folkemordet på armenerne.

— Det er et forsøk på å gripe inn og hindre at vi omtaler dette som folkemord. De mener dette var et resultat av folkeforflytting. Forespørselen blir ikke tatt til følge, sa forskningsdirektør Odd-Bjørn Fure til Aftenposten etter denne episoden.

— Forespørselen ble satt frem under dekke av at det skulle være vitenskapelig belagt. Den tyrkiske stat hevder at andrestater er villedet, og at det er galt å omtale det som folkemord. Jeg svarte at vi er sensible for det som er vitenskapelig dokumentert, og at det ellers var bortkastet tid, sa Fure.

Den tyrkiske ambassaden bekreftet at en ansatt ved ambassaden besøkte senteret etter å ha fått vite gjennom mediene at deler av utstillingen vil omhandle folkemordet på armenerne.

«Årsaken til vårt besøk var at vil ville vite om nyhetene (...) var riktige. Dersom denne utstillingen virkelig ble planlagt, ville vi vite årsaken til at en slik beslutning ble tatt. Vi ville også forklare for direktøren at det såkalte armenske folkemordet er en påstand som ikke er blitt bevist historisk, men som er blitt fremsatt med politiske motiver», forklarer ambassaden overfor Aftenposten.

PÅ GRUNN AV EN FEIL PÅ DESKEN I BERGENS TIDENDE ONSDAG KVELD KOM DENNE SAKEN IKKE PÅ TRYKK I TORSDAGENS PAPIRUTGAVE AV BERGENS TIDENDE.

<b>STORT OPPSLAG:</b> Tyrkias neststørste avis brukte hovedoppslaget onsdag på konflikten mellom Norge og Tyrkia.<br/><i>Faksimile av Milliyut 22.06</i>