Mandag møtes justisminister Odd Einar Dørum og kommunalminister Erna Solberg med drapstragedien fra Kristiansund som bakteppe. Solberg sier til NTB at hun fikk en vekker da hun ble informert om drapet på den afghanske kvinnen fredag:

— Vi har fokusert på å gi kvinner opphold for å beskytte dem mot trusler i hjemlandet, og ikke sett nok på hva vi kan gjøre når trusselen befinner seg i Norge, sier Solberg.

Kvinnens mann var bøtelagt for vold, og hadde besøksforbud. Ifølge flere medier var kvinnen livredd eks-mannen hun skulle møte i en rettssak om omsorgen for barna.

32-åringen har overfor politiet erkjent at han skjøt kona rett utenfor politihuset i Kristiansund fredag morgen, og Dørum sier til NTB at man kan anta det dreier seg om et æresdrap.

Ny situasjon

Kvinnen var bosatt i Eide ved Kristiansund med de to barna, mens mannen bodde i sørlandsbyen Kristiansand.

Solberg og Dørum har en vanskelig oppgave. Å beskytte kvinner mot trusler i Norge er langt vanskeligere enn å skjerme dem fra en eventuell fare i hjemlandet ved å gi dem oppholdstillatelse.

— Vi har tenkt for lite på hva vi kan gjøre med menn i slike situasjoner. Jeg mener vi har lovreglene. Nå må vi se om vi bruker dem riktig, sier hun.

Lovendringer har allerede gjort det mulig under visse omstendigheter å nekte menn som dømmes for vold eller trusler opphold i Norge. Men det betyr lite dersom UDI ikke får vite at en mann er domfelt.