Oslo (NTB): Til tross for nye og avanserte behandlingsformer og framskritt i kampen mot kreft, mener førsteamanuensis Jarle Breivik at statistikk, logikk og utviklingsteori tilsier at forekomsten av kreft bare vil fortsette å øke.

Breivik forsker på sammenhengen mellom kreftutvikling og Darwins evolusjonsteori. Han forklarer sin noe nedstemmende konklusjon i tidsskriftet Scientific American, gjengitt i siste utgave av forskningsmagasinet Apollon .

Kreften vil øke

– Jo flinkere vi blir til å behandle kreft, jo eldre blir vi og jo mer kreft vil det bli i befolkningen. I tillegg fører bedre kreftbehandling av barn og unge til at flere kreftgener føres videre til neste generasjon, sier Breivik, som arbeider ved Institutt for medisinske basalfag på Universitetet i Oslo.

Den harde sannheten er at genene våre ikke utvikler seg for at vi skal leve lange eller nødvendigvis smertefrie og lykkelige liv. Genene har bare en hensikt: De skal kopiere seg selv til neste generasjon. Når avkommene er vokst opp, har foreldregenerasjonen gjort det den skal. De fleste lever litt lenger, og Breivik innrømmer at det besteforeldre kan være bra å ha når genene skal videreføres, men så holder det.

–16 gjenlevende tippoldeforeldre vil neppe øke genenes overlevelsesevne, snarere tvert imot, mener han.

Håp i ny kropp

Breivik mener kreftbehandling egentlig handler om å forsøke å motvirke kroppens naturlige oppløsning. Han minner om at folks streben etter å holde seg frisk ikke egentlig handler om å holde liv i kroppen, men personen.

– Det er jeget, tankene og bevisstheten, vi desperat vil skal leve videre, sier forskeren.

Han undrer om ikke mange heller ville bytte ut legemet med et nytt, i stedet for å flikke på det de har når det begynner å gå i oppløsning.

– Om vi ser den teknologiske utviklingen under ett, kan det være nettopp det som er i ferd med å skje. Om jeg kunne se tusen år inn i fremtiden, ville jeg blitt svært overrasket om Jorden fremdeles er dominert av tobeinte skapninger med en avgrenset livssyklus, filosoferer Jarle Breivik.