Fra september i fjor til september i år har prisen falt med 15 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

— Nedgangskonjunkturen globalt har gjort at den kraftkrevende industrien har halvert aktiviteten. I tillegg har prisen på kull, olje og CO2 falt, og etterspørselen etter kraft har vært lav. Da faller prisene, sier kraftanalytiker Magnus Smistad hos Bergen Energi.

- Lavt i flere år

For en familie med et gjennomsnittsforbruk på mellom 20.000 og 25.000 kilowattime årlig, kan det bety en innsparing på inntil 1000 kroner på strømmen bare i år.

Informasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft står bak utregningen. Hun har lagt til grunn at snittprisen for strøm blir 37,5 øre/kWh i år.

— Finanskrisen virker fortsatt. Utsiktene fremover til årsskiftet og gjennom vinteren er at prisene holder seg langt lavere enn i fjor, sier Tjomsland.

Analytiker Magnus Smistad tror prisene kan holde seg lave i flere år fordi det bygges ut mye både innen vind-, vann, og gasskraft.

— Hvis ikke vi får en voldsom oppgang i forbruket fra kraftkrevende industri, vil vi ha god tilgang på kraft de neste årene, spår han.

Tørt vær blir dyrt

Selv om det tørre været den siste uken har ført til prisøkning på strømbørsen NordPool, tror Smistad på relativt rimelige strømpriser gjennom hele vinteren.

— Vi tror ikke prisene skal stige dramatisk utover høsten. Kommer det normalt med nedbør, og vinteren forløper uten dramatiske ting, vil strømprisene fortsatt ligge på det nivået vi ser nå, sier Smistad.

Fredag var spotprisen for strøm 34 øre pr. kilowattime. Snittet for oktober var 28,8 øre.

— Vi har hatt bak oss en periode med veldig mye nedbør. I oktober har prosent økt igjen fordi været ser ut til å bli tørrere og kaldere. Det blir en tidlig vinter. For resten av måneden forventes prisen å ligge på 30 øre pr. kWh, sier kraftforhandler i BKK, Svenn Halvard Rognås.

Selv om prisene har falt nokså kraftig det siste året, er de «bare» tilbake på 2007-nivå. oljeprisen var også over 100 dollar fatet.