Politiet ble varslet lørdag klokken 16.10 om at noe mistenkelig var funnet i Sørkedalen i Oslo, om lag 1 kilometer vest for Skansebakken.

– Da politiet kom til stedet, fant de liket. Det var delvis innpakket, og lå også delvis under snøen, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt.

En 38 år gammel trønder er fengslet i saken. Han ble arrestert i den spanske legens bil 17. januar. Man fattet da mistanke om at Leal var blitt drept. Ingen hadde sett legen siden før helgen den 13. og 14. januar.

Skjult av snøen

Selv om liket, som ble funnet lørdag, hadde ligget ute i mer enn to måneder, var det godt bevart ettersom det har ligget kaldt. Allerede samme dagen som den siktede 38-åringen ble pågrepet kom det et snøfall på kvelden. Siden har det falt mye snø og skjult sporene som ble etterlatt på stedet.

– Liket ble kjørt til Rettsmedisinsk institutt, og ble obdusert søndag. Mandag morgen fikk vi bekreftet at det var den spanske legen som var funnet, sier Abrahamsen.

Legens pårørende i Spania er blitt fortløpende informert om etterforskningen og fikk raskt melding om at 49-åringen er funnet død.

Slått i hjel

Obduksjonen viser at legen var blitt utsatt for fysisk vold.

– Detaljene rundt dødsårsaken må vi komme tilbake til, men jeg kan bekrefte at han bar preg av å ha blitt utsatt for stump vold, sier Abrahamsen.

Da 38-åringen ble stanset av politiet i Leals egen bil, var bilen tilsølt av blod inni. DNA-testing fastslo at blodet tilhørte bilens eier. Det ble også funnet blodspor av samme type i legens leilighet og i garasjeanlegget i gården der han bodde.

– Vi tror åstedet for drapet var hjemme i legens leilighet, og at han ble båret ned i garasjeanlegget og deretter blitt fraktet vekk med bilen, sier Abrahamsen til NTB.

Ukjent motiv

Motivet for drapet er derimot fremdeles helt uklart.

Den 38 år gamle mannen som er fengslet har ikke sagt ett ord til etterforskerne om drapet etter at han ble pågrepet. Dette er også er blant grunnene til at det har tatt så lang tid å finne den døde. Leal var åpent homofil og ble ofte observert på det kjente stedet London pub i Oslo sentrum. Den siktede 38-åringen skal ikke vært homofil, men de to skal ha vært venner gjennom en årrekke.

Det er nå oppnevnt to rettspsykiatrisk sakkyndige som skal foreta en undersøkelse av 38-åringen

Den drapssiktede 38-åringen er også siktet for et tilfelle av voldtekt og to voldtektsforsøk i Trondheim. Overgrepet og forsøkene skal ha skjedd i oktober og november i fjor. En 20 år gammel kvinne ble voldtatt på joggetur 26. november. Tre dager tidligere var en 14 år gammel jente blitt utsatt for voldtektsforsøk. Også i oktober ble en jente på 16 år forsøkt voldtatt i byen.