–Uten glasnost hadde det vært umulig å få en slik ufattelig samling verdier til Norge. Det er aller første gang utstillingen er på besøk i utlandet, sier en entusiastisk førstekonservator Widar Halén ved Kunstindustrimuseet til NTB.

Han ønsker ikke å anslå verdien av utstillingen, eller hvor mye det kostet å få den til Norge.

–Men det er snakk om mange millioner, sier han.

Super bursdagsgave Kunstindustrimuseet i Oslo fyller 125 år førstkommende søndag, og da vil den russiske kulturministeren være tilstede for offisielt å åpne utstillingen. Først tirsdag får publikum anledning til å se de 150 prydgjenstandene fra det berømte Kreml-museet i Moskva.

–Bedre bursdagsgave kan vi ikke få. Det er rett og slett en fantastisk begivenhet og en gave til hele det norske folk, sier museumsdirektør Anniken Thue.

Det er Kunstindustrimuseets utstilling av norsk dragesølv under kongeparets statsbesøk i Russland i 1998, som er foranledningen til den celebre utstillingen.

–Vi ble beæret med en flott utstilling fra Norge, og ville gjøre noe til gjengjeld, sier utstillingsleder Tatiana Martynova ved Kreml-museet til NTB.

Katarinas elsker fra Drammen Kun det beste fra tsarens skattkammer er sendt til Oslo. Russerne har ikke spart på noe, og selv et av de største gjenværende Fabergé-eggene er med. Påskeegget forestiller Himmelfartskatedralen i Moskva, og var en gave fra tsar Nikolai II til keiserinne Aleksandra i 1904.

Også norske gjenstander hører hjemme i tsarens skattkammer. Av de mer kuriøse kan nevnes oblatskålen i gull, som drammensgullsmed Iver Winfeldt Buch laget i revolusjonsåret 1789. Buch fikk en eventyrlig karriere som hoff-juvelér i St. Petersburg, og skal i en tid ha vært selveste Katarina den stores elsker.

Tolltrøbbel Utstillingen inneholder luksuriøse smykker, overdådig kirkekunst, elegante serviser, samt hoffklær, våpen og hestebiksler med edelstener fra 1400— til 1900-tallet. Kanskje ikke så rart at de russiske tollmyndighetene vegret seg for å slippe samlingen ut på turné?

–Trøbbel med det russiske tolldirektoratet gjorde at utstillingen kom ti dager forsinket til Norge. Først da vi nevnte at president Vladimir Putin selv er utstillingens høye beskytter, fikk vi slippe gjennom, sier førstekonservator Halén.

Utstillingen i Kunstindustrimuseet vil være åpen for publikum til 12. august. Sikkerhetstiltakene er meget strenge.

NTB

MYE GULL: Også norske håndverkere er representert i den keiserlige samling. På bildet står førstekonservator Widar Halèn bak en oblatskål i gull, laget av gullsmed Iver Buck fra Drammen i 1789. Buck arbeidet som hoffjuvelér i St.Petersburg og skal i en tid ha vært Katarina den stores elsker. (FOTO SCANPIX)