Men det går mot vår, så NVE advarer:

– Isen på snøfrie vann mister bæreevnen etter noen dager med kraftig vårsol. Men så lenge det ligger snø på isen, skjer forandringene langsomt. Og ferdes du på fjellet, så ta hensyn til at det er mye mindre snø enn normalt. I år er bresprekkene dekket med tynnere snølag enn normalt, melder NVE i en pressemelding.

Farlig på Vestlandet

Isen er nå generelt farbar i hele landet på små og mellomstore vann, unntatt i lavlandet på Vestlandet der forholdene kan variere.

Du finner mer informasjon om snøforholdene på NVEs snøkart.

I år har også de største innlandssjøene på Østlandet og i Trøndelag islagt seg, men istykkelsen varierer på slike vann. I Nord-Norge er det farbar is på alle vann. I fjellet er det nå farbar is i hele landet, og isen er tykkere enn normalt der det er lite snø.

Spesielt nær kysten på Østlandet har de relativt store snømengdene dannet lagdelt is. Noen steder er det øverste laget tynt, andre steder er det overvann. Man risikerer å bli våt, men underisen er derimot tykk nok til å holde personer

Endrer seg raskt

I lavlandet kan isforholdene endre seg forholdsvis raskt på denne årstiden, men først må snøen smelte vekk fra isflaten. Når isen er snøfri, løser vårsolen opp bindingen mellom iskrystallene. Selv tykk is blir etter noen dager med sol helt uten bæreevne.

– Heldigvis løsner vanligvis isen ved land først og danner en råk, slik at man ikke kommer seg ut på den farlige isen. I år med lite snø på isen kan derimot oppløsningen skje før landløsningen, så vær på vakt dersom det blir en solrik påske, sier man i NVE.