De to terrormistenkte algerierne Yamine Bouhrama og Khaled Serai kom til Norge i fjor sommer på falske identifikasjonspapirer som de hadde skaffet seg i Frankrike. De skal ha hatt kontakt med andre fundamentalistiske islamister i Norge, samt mujahedin-grupper i Bosnia, ifølge italienske etterforskere.

Italiensk politi skal ha bestemt seg for å slå til og pågripe mennene etter å ha fanget opp meldinger om planer om et terrorangrep i løpet av de nærmeste ukene. Blant annet skal en av dem ha planlagt å forlate Italia den nærmeste tiden.

Sikkerhetssamarbeid

I PST vil de ikke kommentere hva slags samarbeid de har med italienske etterforskere i den konkrete saken.

–PST har et nært samarbeid med sikkerhetstjenestene i de andre nordiske landene, og vi samarbeider med sikkerhetstjenester i enkelte andre europeiske land, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Bernsen opplyser at de to arresterte algerierne i Italia ikke er de eneste potensielle terroristene i Norge.

— Vi vet at det finnes personer i Norge i dag som kan knyttes til terrornettverk i utlandet. Men jeg kan ikke gå inn på hvor mange dette dreier seg om, hvilke nasjonaliteter disse personene har eller hvor i Norge de befinner seg, sier Bernsen.

Falsk identitet

Utlendingsdirektoratet (UDI) undersøker nå opplysningene om at to av tre terrormistenkte islamister som ble pågrepet i Italia onsdag, har bodd i Norge under falsk identitet.

”Norske myndigheter og UDI undersøker fakta i saken og har foreløpig ingen ytterligere opplysninger. Når det gjelder forhold som har med terror og rikets sikkerhet å gjøre, er dette PSTs område”, heter det i en uttalelse UDI kom med torsdag formiddag.

Algirsk gruppe

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) peker på at gruppen de terrorpågrepne trolig er tilknyttet, er den algeriske gruppen GSPC, som på norsk kan oversettes til ”Salafist-gruppen for preken og strid”. Det er flere grupper i Algerie som har ”Salafist” i navnet sitt, men GSPC er den største.

–Denne gruppen er en utbrytergruppe av GIA-gruppen, som er en væpnet gruppe. GIA ble kjent på 1990-tallet på grunn av de store massakrene i Algerie som denne gruppen var mistenkt for å ha gjennomført. Gruppen sto Afghanistan-araberne og Osama bin Laden nær. Men i 95-96 tok al-Qaida avstand fra GIA, fordi massakrene ble sett på som en ukorrekt måte å drive krig på. I 1998 brøt GSPC ut av GIA, og GIA har mer eller mindre forsvunnet, sier Lia.