Politiet har dratt til Kongsbakken etter at trusler om en skolemassakre lagt ut på Internett i går. Elevene blir i dag sendt hjem igjen fra Kongsbakken videregående skole i Tromsø.

Fredag morgen holder skoleledelsen møter med både lærere og elever, mens politiet holder vakt utenfor skolen, skriver Aftenposten.no.

Observerer Samtidig observerer lærere alle elever som ankommer, via alle mulige innganger.

Politiet holder vakt ved Kongsbakken videregående skole fredag. FOTO: OLE MAGNUS RAPP Det blir uansett ingen god arbeidsdag. Ivar Odd Størkersen, rektor

Torsdag ble en illustrasjon med en tydelig trussel lagt ut på nettforumet 4chan:

Tittelen lyder «School massacre», og det er lagt inn bilder av både våpen og kart over Tromsø.

Et bilde viser stedet hvor massakren angivelig skal finne sted — Kongsbakken videregående skole midt i Tromsø by.

Under «targets» oppgir den anonyme personen ”sami people” (samer, red. anm.) som mål. Noe tidspunkt for når massakren skal finne sted er ikke oppgitt.

Uavklart Aftenposten.no ble torsdag ettermiddag tipset om innlegget på nettsiden, og varslet rektor ved skolen, som igjen tok kontakt med politiet.

Det utløste hektisk møtevirksomhet på politihuset i Tromsø utover kvelden og natten.

— Jeg har sendt denne informasjonen videre til politiet, sa Ivar Odd Størkersen – rektor ved Kongsbakken videregående skole – skolen som er omtalt i massakreplanene på nettforumet 4chan, torsdag kveld.

Han hadde ikke hørt om massakretruslene før Aftenposten.no kontaktet ham om saken.

Fjernet Senere torsdag kveld var innlegget fjernet fra nettstedet – uvisst av hvilken grunn.

Størkersen sier videre at han vil følge rådene fra politiet i Tromsø i forhold til hva han og skolen vil foreta seg i saken.

Rektoren sier skolens ledelse tar trusselen på alvor, og at de i samarbeid med politiet valgte å informere elevene, og så sende dem hjem.

— Det blir uansett ingen god arbeidsdag, sier han til Aftenposten.no.

— Vi har en beredskapsplan, der det heter at klare spesifikke trusler, fremsatt på internett, skal tas på alvor, sier Størkersen.

Rektor vil ikke spekulere i om trusselen kommer fra en av skolens elever.

— Den kan like godt komme fra et helt annet miljø. Dette tar vi på alvor, understreker han.

- Skummelt - Dette er skummelt, spesielt siden trusselen kom på et nettsted som før har varslet hendelser som virkelig skjedde, sier elevene Henning Boldermo og Eivind Andre Osvalsen, til Aftenposten.no.

-Skummelt at trusselen kommer på et nettsted, som tidligere har annonsert hendelser som virkelig skjedde, sier elevene Henning Boldermo (tv) og Eivind Andre Osvaldsen. FOTO: OLE MAGNUS RAPP De håper det kun er en spøk, men mener at den som står bak spøken må straffes skikkelig.

Politiet i Tromsø opplyste fredag morgen at de jobber med saken, og at de vil være på plass på skolen ved skolestart.

— Vi har ellers ingen kommentarer om saken, sier operasjonsleder Arild Paulsen til Aftenposten.no.

Svart hull Aftenposten.no har tidligere omtalt 4chan som nettets svarte hull:

”4chan får ikke så mye oppmersomhet i etablerte medier, men med 8.5 millioner sidevisninger pr. dag - og over 150 millioner innlegg totalt - er dette et av nettets største fora. Her diskuteres alt fra trim og tegneserier til porno og våpen. Dette er et av verdensvevens svarte hull: Det er lite synlig, men har berørt millioner av nettbrukere, skrev vi i september 2008. USA har blitt hardest rammet av skoleskytinger, men også Finland har fått sin del de siste to årene:

I november 2007 gikk Pekka-Eric Auvinen (18) amok med våpen på en skole i Jokela. Åtte personer ble drept – inkludert skolens rektor - og flere andre alvorlig skadet.

Høsten etter ble ti drept i massakren i Kauhajoki, som den 22 år gamle studenten Matti Juhani Saari sto bak.