En så sjarmerende trykkfeil hadde vi ikke hjerte til å rette opp. NTB-meldingen fortsetter her i sin helhet:

Forlagsbransjen måtte inn på teppet hos kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) onsdag, etter det omfattende skolebokkaoset i videregående skoler og andre læresteder i høst. Snart to måneder etter skolestart har svært mange elever i den videregående skolen fremdeles ikke har fått lærebøkene sine.

Djupedal varslet før møtet at han ville oppfordre fylkeskommunene til å ilegge forlagene dagbøter hvis ikke situasjonen nå straks ble ryddet opp i.

Hadde bøkene klare Under oppvaskmøtet onsdag gikk forlagsbransjen hardt inn for å overbevise Djupedal om at problemene er mange, sammensatte og må deles på flere. Og at det ikke først og fremst er forlagene som er årsaken til kaoset.

– Det er leddene mellom forlagene og sluttboken som har hatt problemene, fremholder forlagsdirektør Arne Magnus i Aschehoug Undervisning overfor NTB.

Det samme sier Paul Hedlund, forlagsdirektør i Gyldendal Undervisning.

– Vi har hatt så godt som alle bøkene våre klare til levering til skolestart, sier han.

De peker også på at alle avtaler er inngått direkte mellom fylkeskommunene og bokhandlerne, og at forlagene har hatt svært liten innflytelse over prosessen.

Kaos i alle ledd Under møtet med kunnskapsministeren listet de opp alt de mener har gått galt i diverse ledd:

  • Lærerplanene i yrkesfagene var ikke klare før i mars, noe som ga forlagene svært dårlig tid til å få ferdig bøkene.
  • 40 prosent av bestillingene fra fylkeskommunene kom først etter skolestart, på grunn av trege anbudsrunder.
  • Den nye skolereformen, som gir alle 2.-klassinger i videregående skole gratis skolebøker fra og med i år, førte til mye større volum enn vanlig. Det kombinert med sene bestillinger skapte opphopninger i alle ledd.
  • Skolenes krav om plastting av alle bøkene skapte kork hos de få bedriftene i landet som driver med dette.
  • Forlagssentralen opplevde store innkjøringsproblemer med nytt lager og nytt distribusjonssystem.

– Det å skulle begynne med dagbøter i en slik situasjon vil komplisere situasjonen mer enn å avklare den, sier Arne Magnus i Aschehoug, og peker på at de i tilfelle må deles på veldig mange.

Lover ikke dato Forlagsbransjens redegjørelser har imidlertid ikke fått kunnskapsminister Øystein Djupedal til å droppe trusselen om dagbøter.

– Nei, det står jeg på. Forlagene har forpliktet seg til å levere disse bøkene, og så får de heller finne en løsning med sine underleverandører, sier Djupedal til NTB.

Statsråden tar imidlertid på alvor signalene om at fylkeskommunene var altfor seine til å bestille, og sier han vil sørge for at det offentlige opptrer som profesjonelle skolebokinnkjøpere heretter.

Ifølge kunnskapsministeren har forlagsbransjen lovet ham at alle elever skal ha fått sine bøker i løpet av noen uker, men han ville ikke gå så langt som å garantere at det betyr senest innen to uker.

Junge, Heiko