Til nå har det bare vært ansatte i privat sektor som har måttet skatte av dette, og nå er det opprør blant ansatte i UD, skriver Dagbladet.

– Dersom man skal betale skatt av en toromsleilighet på Manhattan må man jo betale lønna tilbake til staten. Dette rammer UD, og ikke minst de ideelle organisasjonene som har folk i utlandet, sier leder for Akademikerne, Christl Kvam.

De ansatte i UD reagerer kraftig blant annet fordi de ikke alltid er i den situasjonen at de kan velge bolig selv. Noen er pålagt å ha boliger med muligheter for representasjon, og i enkelte land også spesielle sikkerhetsforanstaltninger.

Anniken Krutnes, leder for Akademikerne i UD, mener at dette er med på å bidra til å gjøre stillingene utenlands mindre attraktive.

– I disse dager legges det ut en plan med ledige stillinger, og vi vil anbefale at de venter med denne. Vi kan ikke søke jobber når vi ikke vet betingelsene, sier hun.

I et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utviklingsminister Erik Solheim (SV), får de to ministerne en frist på to uker.

– Det kan bli politisk streik eller boikott av stillingene i flytteplanen, sier Krutnes.