— Vi regner med at noe er tilsatt vinen som mannen drakk. Selve produktet er nok utmerket, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt til NTB.

59-åringen ble svært syk umiddelbart etter å ha drukket av en flaske hvitvin av merket San Valentin lørdag. Ifølge politiet sto det om livet da han kom til sykehuset i Arendal.

— Mannen skal ha drukket vinen på lørdag, og etter fem minutter gikk han rett i koma, sier Aleksandersen. Politiet har mistanke om at han er forgiftet av kaliumcyanid, et stoff som øyeblikkelig lammer åndedrettet.

Tilstanden karakteriseres som alvorlig for 59-åringen som mandag kveld fremdeles var i koma.

Stanser salg

Politiet advarer alle mot å drikke den spanske vinen og ber folk levere slike flasker til dem. Vinmonopolet stanset mandag alt salg av den spanske hvitvinen.

— Det er ikke funnet feil ved flasker fra Vinmonopolet, men vi ønsker likevel å stoppe salget av varen inntil vi vet mer om saken. Dette er et sikkerhetstiltak fordi vi ønsker at det skal være trygt å handle på Vinmonopolet. Kunder som ønsker å bytte denne hvitvinen eller heve kjøpet kan henvende seg i en av våre butikker, sier kommunikasjonsleder Halvor Bing Lorentzen, som understreker at den aktuelle flasken ikke ble kjøpt i Norge.

Det er uklart hvor 59-åringens vin ble kjøpt, men mye tyder på at det kan ha vært i Sverige.

— Flasken det skal være drukket av er en halvflaske av hvitvinen, med årgang 2005. Den skal ha hatt en sterk kjemisk lukt, forskjellig fra vin. Vinmonopolet har tidligere ikke hatt problemer med dette produktet utenom naturlige produksjonsfeil som korkfeil og så videre, sier Bing Lorentzen.

Den mulige linken til Sverige gjør at politiet sjekker saken opp mot trusler fremsatt mot Systembolaget i 2007. Da fikk det svenske Vinmonopolet brev fra en person som sa han hadde forgiftet vin i flere butikker i Sør-Sverige.

- Neppe sammenheng

Informasjonssjef Lennart Agén i det svenske Systembolaget sier de først fikk høre om saken da mediene tok kontakt mandag.

— Jeg må snakke med politiet og få så mye informasjon som mulig om det som har skjedd: Hva han har kjøpt, når og hvor. Vi må finne ut så mye som mulig, sier Agén til Dagbladet.no.

Det svenske Systembolaget vil i motsetning til Vinmonopolet her hjemme, foreløpig ikke trekke vinen ut av salgshyllene. Agén tror ikke saken har noen sammenheng med gifttruslene som ble fremsatt i romjula 2007.

— Vi fikk noen anonyme brev som ble politianmeldt. Avsenderen skrev at et antall varer i visse butikker hadde blitt forgiftet. Vi gikk gjennom lagrene og politiet sendte innholdet i en rekke flasker til analyse, men fant ingenting, sier Agén til VG Nett.

Vinflasken som det ble drukket av i Arendal, er sendt til undersøkelse i Oslo. Det er ikke kjent når analysen vil være klar.