Politiet i Oslo fastslo på en pressekonferanse fredag at det ble brukt øks da de tre yngre søstrene til Shahzad Khan (30) – Nafisa (13), Saadia (24) og Sobia (27) – ble drept på Kalbakken i Oslo i fjor høst. 30-åringen er siktet for trippeldrapet, og politiet har ingen opplysninger som tyder på at andre var involvert.

Fredag formiddag gikk politiet ut og ba publikum om hjelp til å finne ut når øksa som ble brukt under trippeldrapet ble anskaffet. Khan risikerer en betydelig skjerpet siktelse.

Mulig overlagt drap

Omstendighetene rundt øksa kan bli avgjørende for hva Khan til slutt blir tiltalt for. Hvis han i en tid forut for trippeldrapet 1. oktober i fjor selv anskaffet øksa, peker dette i retning av at trippeldrapet var planlagt og dermed overlagt drap, mener politiet.

– Han er i dag siktet for forsettlig drap. Om dette endrer seg vil etterforskningen videre vise, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til NTB.

30-åringen risikerer en siktelse på overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Det sier seg selv at øksedrap er brutale drap, sier politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt til NTB.

Øks og skytevåpen

De tre søstrene var drept av pistolskudd, men samtlige var også påført skader med øks da de ble funnet. Politiet har ikke greid å finne ut når eller hvor øksen ble skaffet til veie, og under en pressekonferanse fredag ba de selgere, butikkansatte eller andre vitner om å melde seg for politiet.

– Verken siktede eller hans familie vedkjenner seg denne øksa. Den hører ikke til i huset, og vi trenger å finne ut hvordan den kom i hus. Dette er helt sentralt, poengterer Gulnes. Politiet mener øksa ikke bærer preg av å ha vært brukt før trippeldrapet.

Drapsøksa er en 52 centimeter lang, liten kløyveøks fra produsenten Øyo på Geilo. Den veier rundt én kilo og er nummerert 07241. Politiet mener den kan ha blitt kjøpt i perioden mellom juli og september 2006.

– Øksa og siktede henger sammen, understreker Abrahamsen.

Ikke psykotisk

Fredag bekreftet også politiadvokat Cecilie Gulnes at rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at Khan var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

– Vi er overrasket over denne konklusjonen. Han har hatt langvarig behandlingskontakt med psykiatrien forut for dette, og det er fra den side gitt uttrykk for at han kanskje ikke ble fulgt godt nok opp, sier advokat Frode Sulland, som bistår advokat Truls Dramer, i forsvaret av 30-åringen.

– Moren mulig morder

Blant annet er 30-åringens påstand om at han flere ganger er blitt oppsøkt av sin mor etter at hun døde i 1994, sentral i forsvaret. Khan har overfor psykiatere gitt uttrykk for at det kan ha vært moren som drepte hans tre søstre.

– Det som beskrives av hallusinasjoner er et viktig element i vurdering fra vår siden, sier Sulland.

30-åringen har hele tiden hevdet at han ikke husker noe fra kvelden da drapene på de tre søstrene skjedde. Politiet bekrefter at han var ruspåvirket da han ble pågrepet og innlagt på sykehus tre timer etter at trippeldrapet fant sted.

Politioverbetjent Finn Abrahamsen viste på en pressekonferanse fredag fram øksa som ble brukt under drapet på tre søstre på Kalbakken i Oslo 1. oktober i fjor.
Falch, Knut