— Sjåførens forklaring blir den viktigste og det er trolig han som har løsningen. Legene tror han kommer til å overleve, men han vil trolig ikke kunne avhøres før langt ut i uka, sier operasjonsleder Andreas Haugaasen i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

En mann omkom og sju ble skadd i ulykken som skjedde på en svingete strekning på E6 ned mot Skaidi sørøst for Hammerfest i tolvtida natt til lørdag. Tre av de skadde ble brakt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Ved siden av den kritisk skadde sjåføren, er en annen alvorlig, men ikke livstruende skadd. Den tredje pådro seg kun lettere skader i den dramatiske bussvelten, opplyser sykehuset til NTB.

Blodprøve

Det var 23 personer om bord i bussen. Resten av de overlevende ble brakt til sykehuset i Hammerfest. Det var ingen vitner til ulykken og ingen om bord i bussen fikk trolig med seg hva som skjedde i forkant av utforkjøringen.

— Ulykken framstår som en gåte så lenge det ikke var noen vitner til sekundene forut for hendelsen, sier Haugaasen.

— Vi har snakket med to av de tre som fortsatt ligger på sykehus i Hammerfest. Ut fra forklaringene deres kan det se ut som at alle i bussen sov da ulykken skjedde. Det vi fokuserer på nå er å få avhørt den andre sjåføren og kapteinen, men begge sov, legger han til. Disse vil bli avhørt senere søndag.

Selv om signalene fra sykehuset i Tromsø er såpass optimistiske at man tror sjåføren overlever, har det ennå ikke vært mulig å ta noen blodprøve av ham.

— Vi kan ikke utelukke alkohol, så vi skulle gjerne tatt en blodprøve av sjåføren. Men foreløpig har det ikke latt seg gjøre, sier operasjonslederen.

Kjørte ut i kurve

Etter å ha kommet fra strake, fine veier og 90-sone på fjellet, kom bussen til et hyttefelt hvor det er slak nedoverbakke og krappe svinger. Det var glatt og vanskelige kjøreforhold, og i en av svingene havnet bussen utenfor veibanen og gikk til slutt rundt.

Klokka var ti på halv ett da to skadde busspassasjerer dundret på hyttedøra til Knut Hjalmar Andersen fra Hammerfest.

— Jeg var først ikke sikker på om jeg ville åpne døra for dem, men så la jeg merke til hvordan de så ut. Da jeg så blodet forsto jeg at det hadde skjedd noe. De var veldig takknemlige for å få hjelp, forteller Andersen til NTB.

Han ringte nødsentralen, kastet på seg klærne, hoppet i bilen og var den første som kom fram til ulykkesstedet.

- Forferdelig syn

Inntil redningsmannskapene kom til stedet prøvde Andersen å orientere seg om hvor mange som var skadd, og han prøvde å hjelpe en mann som satt fast inne i bussen. Kona delte ut pledd til mennene som hadde kommet seg ut..

Andersen, som har jobbet flere år som bussjåfør, sier det var et forferdelig syn som møtte dem på ulykkesstedet.

— Jeg har opplevd mye på veiene, men dette er nok den verste opplevelsen, sier han.

Ifølge politiet var passasjerene russiske sjøfolk fra Murmansk-området som skulle mønstre på en tråler i Hammerfest. Det er ofte skifte av besetning på båter som ligger til kai her. Alle de 17 som ble skrevet ut fra sykehus søndag, skulle kjøres med hjem med buss i løpet av søndagen.