Paret ankom Oslo Lufthavn Gardermoen i morges. Ferden inn til Oslo sentrum gikk med flytoget

— Vi har hørt av våre venner her i Norge at det er et godt klimasignal å ta flytoget. Men det er jo også den raskeste og mest behagelige måten å ta seg fram på, sa Gore da han møtte et stort presseoppbud i ankomsthallen på Gardermoen.

Fredsprisvinneren ankom med rutefly fra New York klokka 9.38. 59-åringen, som vant årets Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel, skal tilbringe fem dager i Oslo.

Fram til søndag er fredsprisvinnerens program av privat karakter.

— Sammen med familie og venner er det planlagt litt sightseeing disse dagene, men jeg har også litt arbeid å gjøre disse dagene, sa Gore.

Klima og fred

Både han og Tipper Gore sa at de var overveldet av følelser over å komme til Norge for å motta fredsprisen. Al Gore sa at det har gått mer og mer opp for han hvilken betydning Nobelkomiteens beslutninger har.

— I ukene etter at tildelingen ble kjent har jeg sett hvilken respekt det er for Nobelkomiteen i mange land. Mange som har vært uenige i hva jeg gjør har gitt uttrykk for at de nå vil gjøre nye vurderinger, sa Gore.

Han mener det er en klar sammenheng mellom klimakampen og arbeidet for fred. Blant annet pekte han på at vi får stadig flere klimaflyktninger og at kampen om ressurser som vann er en åpenbar fredstrussel.

Håper på ny klimaavtale i 2010

Tett fulgt av et stort presseoppbod forklarte fredsprisvinneren under hele turen fra Gardermoen via Nationaltheatret stasjon til Grand Hotell hvor viktig det er å bli enig om en ny klimaavtale etter Kyoto-avtalen, som går ut i 2012. Han håper at samtalene kan være avsluttet i 2009, og at etterfølgeren til Kyoto-avtalen er klar allerede i 2010.

– Jeg håper de kan framskynde dette to år, slik at vi slipper å vente til 2012 med å få ein tøffere klimaavtale, sa fredsprisvinneren, som får prisen sammen med FNs klimapanel.

Reiser til Bali Onsdag reiser Gore videre til Frankfurt og deretter klimatoppmøtet på Bali. På spørsmål om hvilken effekt fredsprisen kan ha på toppmøtet, var svaret at alt har en effekt.

Han sa han beundrer Norge for å ha gått i front i klimakampen, og mener også å se en positiv utvikling i sitt eget hjemland, USA.

— USA burde naturlig nok ta et lederansvar i kampen mot klimaendringene. Vi er mange som arbeider for det. Men vi ser mange positive signaler nå, blant annet at flere stater og deler av næringslivet setter mål for reduksjon av CO2-utslipp, sa Gore, før han hastet mot flytoget, og en kort spasertur fra Nationaltheatret stasjon til Grand Hotel.

Les også: Fikk møte klimakongen

Sigurdsøn, Bjørn