KJELL ØSTERBØ

Han tror Ap og SV til sammen får mellom 41 og 42 prosent av stemmene, mens Sp får omtrent det samme som ved forrige stortingsvalg da de nådde 5,6 prosent. Det vil i så fall ikke være nok til å gi flertall.

Sørensen er imidlertid redd for at det store marerittet for mange kan inntreffe. Nemlig at Kystpartiet eller RV kan komme på vippen.

Han minner da om at det ikke er partiets sympatiske leder, Roy Waage fra Skjervøy i Troms som da kommer på vippen. Partiets førstekandidat fra Troms, heter Thor Tøllefsen fra Karlsøy og er nokså ukjent for de fleste tv-tittere.

Den tidligere FrP'eren Terje Sørensen blir av professorene Frank Aarebrot og Johan Gjertsen fremholdt som en tallknuser og den desiderte ener på kunnskap og analyser av valg rundt om i verden.

Høyere valgdeltakelse

Denne gang forteller forhåndsstemmingen at det blir en høyere valgdeltakelse i dag enn for fire år siden.

— Jeg tror valgdeltakelsen blir på 78 prosent denne gang mot 75,5 prosent sist gang, sier han.

Om de enkelte partiene har han følgende å si:

  • Arbeiderpartiet vil gjøre et vesentlig bedre valg enn de gjorde i 2001 da de nådde 24,3 prosent. Partiet har mulighet til å nå 30 prosent. Det kommer litt an på SV. Men til sammen tror jeg altså de to partiene vil få mellom 41 og 42 prosent.
   SV vil gjøre det noe svakere enn ved forrige valg da de nådde 12,5 prosent. Det vil være betydelig svakere enn meningsmålingene viste ved inngangen til valgkampen, men vil likevel være blant de beste valg partiet noen gang har gjort. Det kan gå mot de samme 10 prosent som de hadde under valget i 1989.
   • Sp vil få omtrent det samme som sist stortingsvalg da de nådde 5,6 prosent. Det blir mellom 9 og 11 mandater på dem.
   • Fr P vil gjøre et bedre valg enn de 14,6 prosent de hadde for fire år siden. Jeg tror likevel ikke de når over 20 prosent. Til det har de for mange svake fylker. Blant annet vil det være veldig spennende om de denne gangen klarer et mandat i Sogn og Fjordane.
   • Høyre vil gjøre et dårligere valg med Erna Solberg og ikke nå de 21, 2 prosent de hadde i 2001. Han tror likevel ikke det vil bli like dårlig som de dårligste meningsmålingene i går viste.
   • KrF vil også gjøre det svakere enn de 12,4 prosent de nådde ved forrige valg.
   • Minstemann i regjeringen, Venstre vil derimot få et bedre resultat enn de 3,9 prosent de hadde sist gang.

   Sørensen tror Kjell Magne Bondevik vil holde trontalen også i høst, men vil ikke spå hvilke regjering vi kan få videre utover i perioden.

   De «råtne velgerne»

   Valgforsker Frank Aarebrot minner Sørensen om de «råtne velgerne», som Sørensen har vært så opptatt av.

   Det er de som kommer fra «vet ikke» gruppen og rekrutteres til et parti.

   — Målingene viser at det er Fremskrittspartiet som scorer høyest blant disse velgerne denne gangen, med Arbeiderpartiet som nest størst. Aarebrot tror at denne «vet ikke»-gruppen som har bestemt seg i det aller siste faktisk kan bli utslagsgivende for hvilken regjering det vil vise seg at vi får i løpet av kvelden.

   TROR BONDEVIK FÅR FORTSETTE: Valgekspert fremfor noen, Terje Sørensen tror på fortsatt borgerlig flertall og at Kjell Magne Bondevik i hvert fall får lov til å fortsette en liten stund til som statsminister. <br/> ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN