Bistandsadvokat Tor Haug sier den siktede mannen viste våpenet til hans klient, en gutt som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

— Han har sett våpenet. Han har sett magasinet, og følt situasjonen veldig ekkel, sier Haug til TV 2.

Han tror bodømannen har brukt våpenet for å true barna til å utføre seksuelle tjenester og for å true dem til å ikke fortelle noen om overgrepene.

Politiet bekrefter at de har beslaglagt både en pistol og pistolmagasin som ble funnet hos den siktede mannen.

Fant 400 filmer

— Pistolsporet er selvfølgelig noe vi undersøker. Har det hatt en rolle i forhold til de seksuelle overgrepene så kommer vi til å jobbe for å finne det ut, sier påtaleleder Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt

Politiet skal gå gjennom mer enn 1500 bildefiler, 400 tekstmeldinger og nesten 400 videoer i saken mot mannen, som er i 30-årene.

På den siktedes PC fant politiet tusenvis av datafiler med bilder og videoer som viser til dels svært grove overgrep mot unge gutter. Overgrepene skal blant annet dreie seg om voldtekt og samleier.

Mannens internettlogger og telefonsamtaler skal også gås gjennom. Dette materialet kommer bare fra beslagene som er gjort hos den siktede bodømannen, og i tillegg kommer dokumentasjon fra ofre i saken, som ennå ikke er ferdig kartlagt.

— Fra mandag vil 20 tjenestemenn og - kvinner gå gjennom videoene på skift, delvis fordi materialet er så omfattende, og delvis fordi påkjenningen er stor for tjenestemennene som skal gå gjennom videoene, sier retts- og påtaleleder Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Mange tips i saken

Etter pressekonferansen og oppslagene i media har flere bekymrede foreldre ringt og tipset politiet. Ofrene kommer fra flere deler av landet, og politiet i Salten tror saken kan bli enda større enn den allerede er etter hvert som mer og mer av det beslaglagte materialet gås gjennom.

Derfor vil også andre berørte politidistrikt bli bedt om støtte for å få oppklart alle straffbare forhold. Kripos er også bedt om bistand.

Mannen ble pågrepet 9. november, etter at en far samme dag hadde meldt fra om foruroligende tekstmeldinger på sønnens telefon.

— I politiets arbeid fremover vil de mest alvorlige overgrepene bli prioritert, men alt materialet vil gås gjennom og alle forholdene vil bli behandlet, sier Kløkstad.

Erkjenner straffskyld

Etter pågripelsen ble mannen varetektsfengslet i fire uker, med to uker i full isolasjon. Han er foreløpig siktet for seksuell omgang med barn og risikerer 21 års fengsel. Han har erkjent straffskyld for de forholdene han er konfrontert med.

Mannen har fått oppnevnt Nils Aga som sin forsvarer. Advokaten sier til NTB at han er ilagt taushetsplikt og derfor ikke kan kommentere saken.

Politiet vil ikke oppgi hvor mange overgrepssaker det foreløpig er snakk om, men hittil har tre gutter fått oppnevnt bistandsadvokater. Politiet tror overgrepene kan ha skjedd siden 1997 og vil også kontakte eksterne drivere av ulike nettsamfunn for å få tilgang til den siktedes profiler.