«Blankt og håpefullt ligger det foran oss. Nytt og ubrukt, og fullt av muligheter. Men også med utfordringer og overraskelser.» Slik innledet statsminister Jens Stoltenberg talen for det nye året i 2009.

Rundt nyttårsskiftet vil både han og Kongen gjenta en tilsvarende prosedyre. For å gjøre den tradisjonelle seremonien mer spennende, har mange spillselskaper åpnet for veddemål om hvilke velvalgte ord som blir brukt i nyttårstalen denne gang.

Obama og Facebook

— Interessen for å spille om nyttårstalen har vært utrolig stor i forhold til det vi hadde trodd, og det er blitt veldig populært, sier pressetalsmann i NordicBet i Norge, Kim Rud Petersen.

For tredje år på rad har spillselskapet satt odds på Kongen tale.

Skal man dømme ut fra oddsene, kommer Kongen med stor sikkerhet til å snakke om Forsvaret, Dronningen, klima og fellesskap. Ari Behn eller Trond Giske gir hakket mer fortjeneste. Mest uttelling gir Jan Thomas, Davy Wathne, «Skal vi danse» og rødvin.

Ifølge Rud Petersen var ordene nordmenn vant mest på i fjor «finanskrise» og «ulykke». Mest spilt i fjor var Barack Obama, men i år må den amerikanske presidenten dele populariteten med nettstedet Facebook.

— Dette er jo like mye et veddemål for våre oddssettere som for spillerne, men det er jo artig å se at så mange tror Kongen vil fokusere på Facebook i talen sin, sier Rud Petersen.

Biobråk svekker regjeringskrise

Spillstedet Betsson åpner også muligheten for å vedde om statsminister Jens Stoltenbergs formuleringer. Bankers her er miljø, klima og fellesskap mens regjeringsavgang, Peter Müller, sex og halleluja gir høyest avkastning.

— Stoltenberg nevner nesten alltid kongefamilien et sted i talen. I år tror vi det er mulig at han også kan nevne Obama på grunn av statsbesøket. Men biodieselbråket har ført til at oddsene på ordet regjeringskrise har falt kraftig, sier leder i Betsson Norge, Marius Andersen. Terje Jahn er oddssetter i Betsson og har brukt tid på å lese gjennom tidligere nyttårstaler. Klok av skade tilbyr spillstedet ikke lenger odds på «månelanding».

— Vi gikk på en smell da statsministeren sa det flere år på rad, og med 35 i odds var det en del som fikk bra betalt, sier oddssetteren.

Nettspill for en milliard

Generelt har populariteten for nettspill økt betydelig. I 2009 har 60.000 flere nettspillere logget inn hos Norsk Tipping, noe som innebærer en økning på 30 prosent fra i fjor. Nettspill utgjør nå 11 prosent av den totale omsetningen til Norsk Tipping.

— Én av fire nettspillere er Lotto-spillere, men Oddsen-spillerne er de ivrigste på nett. Nesten hver tredje nettspiller her i landet satser på Oddsen, sier pressetalsmann Magne Vikøren i Norsk Tipping.

Hva synes du nyttårstalene bør handle om? Hold din egen tale i kommentarfeltet.

SCANPIX