Da Anders Behring Breivik ble pågrepet 22. juli i fjor, påsto han å tilhøre en europeisk, nasjonalistisk tempelridderorganisasjon kallet «Knights Templar».

Det tror ikke dommerne noe på.

— Retten har på bakgrunn av bevisførselen ikke funnet bevis for at Knights Templar eksisterer, sier Wenche Elisabeth Arntzen.

Bevisst løgn eller psykose

Dommerne holder på å lese opp fra den enstemmige dommen, der Breivik er funnet tilregnelig og dermed er dømt til 21 års forvaring.

Minstetiden er på ti år. Deretter kan han holdes i videre forvaring med en ny dom hvert femte år, etter straffeloven.Under rettssaken brukte aktoratet mye tid på spørsmålet om Knights Templar virkelig eksisterer. Statsadvokatenes mente bestemt at riddernettverket er oppspinn.

Enten har terroristen funnet på KT-nettverket i en psykosetilstand, eller så har han brukt historien som en konstruert løgn for å selge inn sitt budskap.

Rettens konklusjon om at Breivik er strafferettslig tilregnelig, bærer bud om at de fem dommerne er kommet til det siste alternativet.

— Mange KT-grupper

Tidligere NDL-leder Ronny Alte sa da han vitnet under rettssaken at han kjenner til flere grupper som kaller seg Knights Templar.

— Det verserer mange ulike, useriøse, grupper som kaller seg dette. Det er umulig for meg å vite hvilken Breivik refererer til. Men ja, det finnes utenlandske, ekstreme grupper som har titulert seg som Knights Templar, sa Alte.

Han var med i NDL i om lag et år, og sier han trakk seg på grunn av uenighet om hvorvidt man skulle gå ut og ta avstand fra terrorangrepet.

— Jeg har valgt å ta sterk avstand fra Breiviks handlinger, sa Alte.