PÅL ANDREAS MÆLAND

Det fortalte visepolitimester Arne Hammersmark ved Rogaland politidistrikt på en pressekonferanse i dag tidlig.

Jager nordmenn

— Selv om tre er pågrepet i Gøteborg, leter vi fortsatt etter opptil syv personer som vi mener deltok under ranet. Vi har fremdeles stor tro på at i hvert fall noen av disse befinner seg her i området. Derfor vil beredskapstroppen bli her, sa Hammersmark.

Han bekreftet at det er norske borgere blant dem politiet er på jakt etter.

Sikre på at de har tatt ransmenn

Etterforskningsleder Bjørn Andersen fortalte at de tre som ble arrestert i Gøteborg i går alle er svenske statsborgere, og født i henholdsvis 1980, 1977 og 1973.

De vil bli fremstilt for fengsling i Sverige av praktiske årsaker. Skjærtorsdag er ikke helligdag i Sverige, og dermed kan de tre fengsles i morgen.

— Vi er sikre på at de tre er blant de som gjennomførte ranet. Målet nå er å finne resten, og da er det en rekke sikkerhetsmessige hensyn å ta. Vær sikker på at etterforskningen fortsetter med full styrke gjennom hele påsken. Vi tar ikke ferie selv om enkelte aviser ikke kommer ut, sa Olav Sønderland.

Hadde kart over Stavanger

En av bilene som ble funnet utbrent etter ranet i Stavanger var leid i et bilutleiefirma i Göteborg, skriver Aftenposten.

Den utbrente bilen, en sølvgrå Saab, var også stanset av norsk utrykningspoliti noen dager tidligere.

Svensk politi tok kontakt med bilutleiefirmaet, og etter å ha gått gjennom interne videobånd gjenkjente politiet flere personer som hører til det kriminelle albanske miljøet i Sverige. Da en av mennene ble sporet opp og stanset tirsdag hevdet han å ha vært i Stockholm. I bilen hans ble det imidlertid funnet et kart over Stavanger.

Ifølge Aftenposten er ytterligere to menn i svensk politis søkelys i tillegg til de tre som er pågrepet.

Tatt uten dramatikk

Tre personer ble tirsdag pågrepet i Göteborg-området, siktet for ranet i Stavanger.

Vakthavende jurist Håkan Nilsson ved Rikskriminalen i Stockholm bekrefter overfor NTB at de tre personene ble pågrepet «på begjæring fra norsk politi».

— Alt gikk rolig for seg og var helt udramatisk, sier Nilsson.

De tre ranssiktede ble pågrepet som et resultat av etterforskningen og svensk-norsk politisamarbeid.

Svensk politi har etter avtale med sine norske kollegaer lagt helt lokk på informasjonen av hensyn til den videre etterforskningen.

— Vi er enige om at det som skal sies til media, skal sies av norsk politi, sier vakthavende.

Nilsson sier til det svenske nyhetsbyrået TT at de tre som er pågrepet ikke er noen av de fire personene som ble etterlyst internt i politiet i forbindelse med ranet.

BEKREFTER: Kriminalsjef og etterforskningsleder Bjørn Andersen (t.v.) og politimester Olav Sønderland bekrefter tirsdag kveld at 3 personer er pågrepet i Gøteborg, siktet for ranet i Stavanger. <br/>Foto: Alf Ove Hansen/SCANPIX