De to vekterne som hevder de ble ranet under en verditransport natt til tirsdag klarte å snakke seg inn i en siktelse i saken. – De opererte ikke alene, mener politiet.

– Det ville vært naivt av oss å tro at de ikke har forbindelser til andre i denne saken. Vi sjekker dem blant annet opp mot organiserte kriminelle miljøer, sa politiadvokat Per Zimmer i Asker og Bærum politidistrikt på en pressekonferanse i Sandvika tirsdag kveld.

Det var vekternes egne forklaringer til politiet som endte med at de ble siktet for grovt tyveri av rundt 10 millioner kroner natt til tirsdag. Selv anmeldte de et usedvanlig ran. Opplysningene de ga politiet skal raskt ha vekket mistanke om at noe ikke stemte.

– På et tidspunkt bestemte påtalemyndigheten seg for å sikte de som var fornærmet i saken, sa krimsjef Einar Aas.

Grovt tyveri

Klokken 1.25 varslet de politiets nødsentral om at verditransporten fra Vakt Service var blitt angrepet av bevæpnede ranere på Bekkestua i 21-tiden mandag kveld.

De angivelige ranerne skal med våpen ha tvunget verditransporten til å fullføre runden til en rekke banker på Østlandet.

– Ingen er siktet for ran i saken, for å si det sånn. Vi tror ikke at dette var et ran, sa Zimmer.

Ifølge Aas har de to mennene gitt til dels motstridende opplysninger på svært sentrale punkter når det gjelder hendelsesforløpet.

Avviser siktelsen

Advokat Peder Morset, som er oppnevnt som forsvarer for en av mennene, opplyser at hans klient stiller seg helt uforstående til siktelsen mot seg.

– Han er gjort kjent med at han vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen, men så langt har vi ikke snakket spesielt om innholdet i siktelsen eller hvordan han stiller seg til fengslingsbegjæringen, sier Morset til NTB.

Begge de siktede kommer til å bli framstilt for varetektsfengsling i Asker og Bærum tingrett onsdag ettermiddag.

Etterforsker videre

Etterforskerne kan ikke si om de to var alene natt til tirsdag, da de tømte minibank etter minibank for rundt 10 millioner kroner. Men politiet mener at andre personer har forbindelser til saken – kanskje fra det organiserte kriminelle miljøet på Østlandet – trolig har vært involvert

De to mennene i 20-årene er fra Oslo og Eiker. Politiet ville ikke uttale seg om hva de har sagt i avhør da de hadde status vitner. Som siktede i saken, er de ikke blitt avhørt.

– De har ikke kommentert siktelsen, påpekte Zimmer.

Gratulerer politiet

Konsernsjef i Vakt Service, Heine Wang, er meget tilfreds med det som kan se ut som en rask oppklaring av saken. Selskapet har gjennom dagen levert sine analyser av hendelsen til politiet.

– Vi gratulerer politiet. Vi konkluderer med at det ikke lot seg gjøre å lure systemet, men kan ikke gå i detalj på dette, siden det er en viktig del av politiets etterforskning, sier Wang til NTB. Han understreker at de to siktede vekterne hadde tilfredsstillende vandel.

Holm, Morten
Holm, Morten