Facebook-siden til Israa Abdel Fattah var starten på det som ble 6. april-bevegelsen - en bevegelse som spilte en viktig rolle i opprøret i vår.

I et foredrag på Nobels Fredssenter i Oslo søndag fulgte Harpviken opp tradisjonen der PRIO-direktøren bidrar til de årvisse spekulasjonene rundt hvem som blir årets prisvinner. Hvor vanskelig det er selv for ekspertene å skyte blink i disse spekulasjonene, kan kanskje illustreres med PRIO-direktørens treffprosent de ti siste ti årene: Tre av ti spådommer har vært riktige de siste ti årene.

Tidlig i februar i år hadde Harpviken en annen toppkandidat til årets fredspris, nemlig den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og en av dens grunnleggere, Svetlana Gannuskinja.

- Ikke så sannsynlig nå

- Men det var svært tidlig i februar. Det var ikke fullt så sannsynlig da som i slutten av samme måned at ansatsene til arabisk vårløsning virkelig ville utvikle seg til en arabisk vår. Smitteeffekten var ikke så tydelig tidlig i februar, sier Harpviken til NTB.

Han legger til at han vel allerede da ante at han ville måtte endre kandidatlisten sin. Han hadde imidlertid ingen konkrete navn så tidlig.

- Det er jo litt sånn også Nobelkomiteen arbeider, sier Harpviken, som fortsatt har Memorial og Gannuskinja på listen over sine fem fremste kandidater, men nå som nummer fire.

It-ekspert

Nummer to på Harpvikens topp-fem liste er Wael Ghonim, IT-ekspert og Google-direktør, som administrerte Facebook-siden « Vi er alle Khaled Saeed», en side som bidro til å sette fart i revolusjonen. Ghonim er født i 1980 i Kairo.

To timer etter at PRIO-direktøren la ut sine spekulasjoner på nettet, tvitret Ghonim sin kommentar: «Hvis noen skulle ha nobelprisen, måtte det være det egyptiske folk», forteller Harpviken

Tredjeplassen på PRIO-direktørens favorittliste er Lina Ben Mhenni. Som Harpvikens førstekandidat er også hun blogger, men tunisisk. Mhenni brukte sosiale medier til å kritisere det nå falne tunisiske regimet.

- Etablert egen praksis

Harpviken sier han i sine spekulasjoner også legger vekt på den nåværende Nobelkomiteens etablerte praksis og uttalelser. Thorbjørn Jagland er i egenskap av komiteens leder den som uttaler seg på vegne av komiteen, og Jagland har sagt at komiteen tilstreber å være dagsaktuell og har ambisjoner om å komme fram til utnevnelser som har politisk effekt.

Harpviken sier han også har tillagt et annet moment vekt, nemlig at tiden er inne for at en ny kvinne får Nobels fredspris. Den lange listen over prisvinner domineres nemlig fullstendig av menn.

Forkjemper for Interreligiøs dialog

En professor i islamske studier og markant forkjemper for interreligiøs dialog, den jordanske prinsen Ghazi bin Muhammad, inntar femteplassen på Harpvikens fem-på-topp-liste.

Men Prio-direktøren utelukker ikke at mediebransjen kan erobre årets fredspris, fordi Nobelkomiteen angivelig lenge har «sett seg om etter en mediekandidat». Treffer denne spekulasjonen blink, vil den arabiske TV-kanalen Al Jazeera være Nobelkomiteens valg, tror Harpviken