Ni dager før Anders Behring Breivik gjennomførte de grusomme drapshandlingene på AUFs sommerleir på Utøya, kan et ektepar fra Nederland ha avbrutt 32-åringens forberedelser til angrepet.

13. juli parkerte nemlig ekteparet Petrus og Silvia Broekmann (66) bilen sin ved en Esso-stasjon like nedenfor Sundvollen hotell, som ligger ca. tre kilometer fra Utøya. De to var på ferie i Norge, og ville ta en tur ned til idylliske Tyrifjorden.

— Han så ut til å være omtrent like gammel, og hadde ikke så mye hår. Han var blond og hadde blå øyne, sier Petrus Broekmann.

Gjenkjent på bilder

Mannen bar et stort håndkle under armen. I tillegg mener ekteparet å ha sett ham bære det som sannsynligvis var et kamera eller en kikkert.

— Han oppførte seg rart. Da han så at han hadde selskap, snudde han øyeblikkelig og gikk tilbake i vår retning. Idet han passerte oss, så han bort. Det var akkurat som om han ikke ville at vi skulle se hvem han var og hva han holdt på med, sier Petrus Broekmann.

23. juli rullet bildene av Breivik over TV-skjermen. Ekteparet tenkte umiddelbart på mannen de hadde møtt ved Tyrifjorden 10 dager tidligere.

— Jeg husker at jeg utbrøt til min kone: «Herregud. Der er mannen vi så 13. juli!», sier Broekmann.

De tok kontakt med politiet samme dag, og ble avhørt et par dager senere.

— Vi kan selvsagt ikke være 100 prosent sikre på at det var Breivik, men det var det første som slo oss begge. Vi har ikke hørt noe fra politiet etter at vi ble avhørt, sier nederlenderen.

Var ikke på Utøya

Politiadvokat Pål Hjort Kraby i Oslo politidistrikt bekrefter overfor bt.no at de gjennomførte et avhør av det nederlandske ekteparet i det aktuelle området noen dager etter terrorangrepet.

Foreløpig har ikke politiet fått endelig bekreftet at mannen de så faktisk var Anders Behring Breivik.

— Vi kan ikke utelukke det. Breivik har selv sagt at han har rekognosert i området rundt Utvika i dagene før 22. jul, og denne observasjonen kan godt stemme med det vi vet om hans bevegelser, sier han.

Kraby vil ikke si noe mer om hva Breivik har forklart om egne bevegelser den siste tiden før Utøya-massakren.

— Men han sier at han ikke har vært på selve øyen før 22. juli. Dette må vi selvsagt ettergå nøye, sier Kraby.