— Ja, du kan godt kalle det et tropeliknende regnvær. I morgentimene falt det 26 millimeter med regn i Bergen. På Sørlandet regnet det opp til 40 millimeter på noen timer. I Vest-Agder brant to hus ned som følge av lynnedslag. Uværet holder nå på å passere Sogn og Fjordane, sa meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center til bt.no litt før klokken 10 i morges.

En svært aktiv kaldfront med kraftige regn- og tordenbyger tar seg i dag for seg Sør-Norge fra sør til nord

Ekstremt mye nedbør

Når dette nedbørområdet utover ettermiddagen når områdene fra omkring Trondheimsfjorden og nordover, er det fare for ekstremt store nedbørmengder.

Grunnen til at det er disse områdene som er mest utsatt denne gangen er soloppvarmingen i forkant av frontsystemet, melder Storm Weather Center.

Dette fører til at luften blir svært ustabil akkurat idet regn- og tordenværet vil inntreffe. Det er fare 40-50 millimeter på bare noen få timer i disse strøkene. Det tilsvarer om lag det som er normalt for hele juni.

Stabilt ustabilt

Krogsæter sier at det ikke er vanlig med så kraftig regnvær i Norge. Dette er vær som er langt vanligere i sørover i Europa.

For de nærmeste dagene kan heller ikke meteorologen love tørt og pent vær.

— Nei., været blir veldig skiftende. Det blir nok noen timer med regn og noen timer med opphold. Temperaturen midt på dagen vil ligge på om lag 15 grader i pinsehelgen på Vestlandet. Været blir med andre ord stabilt ustabilt, om en kan bruke et slikt uttrykk, sier Krogsæter til bt.no.

STRIREGN: Kraftig regnvær skyllet over Bergen i morges Dette bildet fra Vågen ble tatt etter at verste hadde gitt seg.
FOTO: BTs WEBKAMERA