For tredje gang i norsk rettshistorie er det tatt i bruk videokonferanse i en fengslingsforlengelse. Den siktede 48-åringen, aktor og dommer møtte mandag i Oslo tingrett, mens mannens advokat, Christian Wiig, satt i tinghuset i Trondheim og forsvarte sin klient over internett.

Med direkteoverføring fra et videokamera foran seg kunne forsvareren følge med på det som skjedde i retten i Oslo. Samtidig kunne aktørene i Oslo tingrett se og høre Wiig fra en skjerm i salen, skriver Adresseavisen.

– Det var både gode bilder og lyd. Fengslingsmøtet gikk veldig greit, det syntes også den siktede. Det eneste problemet jeg registrerte var at jeg ikke kunne komme i hviskemodus med min klient, men jeg synes likevel denne videokonferanseteknologien egner seg godt til fengslingsforlengelser. Det sparer også samfunnet for store ressurser, sier Wiig.

48-åringen ble varetektsfengslet 20. august, etter at han ble pågrepet for å ha kastet søppelkasser etter biler i Oslos gater. I tillegg er han siktet for tyveri og heleri. ’

Påtalemyndigheten fikk medhold i sitt argument om gjentakelsesfare, og mannen ble derfor mandag varetektsfengslet for fire nye uker. 48-åringen har påkjært fengslingen.

Videoteknologi i norske rettssaler er et pilotprosjekt i regi av Justisdepartementet. Prosjektet er kun begrenset til fengslingsforlengelser.

Prosjektet fortsetter til neste sommer, da det skal evalueres.