– Vi trenger først og fremst internasjonale kontakter, ikke norske, sier Ingebjørg Sveen, den norske delen av felleskontoret.

Stavanger har lenge hatt sitt kontor i Brussel – og jobber for seg selv. Bergen lurer stadig på hva byen skal foreta seg i Europa-politikkens Mekka.

De to trønderfylkene, derimot, har valgt å gjenforene seg med Jämtland og slenge på Västernorrland. Sammen med svenske Lisa Jonsson skal Ingebjørg Sveen hjelpe næringsliv, forskningsinstitusjoner og politikere med å holde rede på Europa.

Midtskandinavias europakontor har fungert siden desember. Men først i forrige uke skjedde den offisielle åpningen, på beste vis med cocktail— og kanapéparty på representative Renaissance Brussels Hotel. Her lot rundt 200 inviterte gjester glassene klirre muntert mens de hørte på ord tilpasset anledningen.

Rosenborg-folklore

Nord-Trøndelags fylkesordfører Merethe Storødegård (Ap) inviterte hele Europa til samarbeid med Trøndelag, men fikk mest respons i den hovedsakelig norsk-svenske forsamlingen da hun bemerket Rosenborgs hyppige deltakelse i europeisk toppfotball.

Også Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland benyttet seg av Rosenborg-folklore i sin offisielle åpning av kontoret. Men samarbeidsperspektivene for politikk, forskning og – fremfor alt – næringsliv dominerte. – Jeg vil sammenlikne det med en skistafett. Noen må ta første etappen. Det gjør politikerne her ved å legge forholdene til rette for næringslivet, sier fylkesordfører Storødegård.

Lang tradisjon

Midtskandinavias europakontor er det første som representerer både en region i og utenfor EU. Det ser både Sør-Trøndelags fylkesordfører Arnt Frøseth og hans svenske venn Tage Levin, utenriksansvarlig i Jämtlands lensstyrelse, som helt naturlig.

Frøseth påpeker de lange tradisjonene for samarbeid med naboene like over den trøndersk-svenske grensen. Levin har heller ingen problemer med å forklare verdien av samarbeidet.

— For Jämtland er dette en drøm som blir virkelighet. Vi har alltid ønsket å utvikle et samarbeid med Trøndelag, ikke minst i næringspolitikken. Jeg håper europasamarbeidet vårt også fører til enda tettere regionalt samarbeid, sier Levin.

Samarbeidet blir for øvrig helt integrert, og ikke bare av kontorteknisk art. Ingebjørg Sveen har kompetanse på næringsliv og forskning, og vil hjelpe trengende på begge sider av grensen i slike saker. På samme måte vil Lisa Jonsson ta seg av sosial- og regionalpolitiske saker.

KONTINENTALT: Det var kontinental stil over åpningen av Brusselkontoret. Her f.v. Trondheim-ordfører Liv Sandven sammen med EU-ambassadør Bjørn Grydeland, den norske lederen for Brusselkontoret, Ingebjørg Sveen og fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Merethe Storødegård.
FOTO: JUHA ROININEN