Kirkvaag døde etter lengre tids kreftsykdom.

I over 30 år spredte han glede med en rekke humorprogrammer på NRK. Han er best kjent for sitt samarbeid med Knut Lystad og Lars Mjøen i komikertrioen KLM, og for serien «Trotto Libre» i spann med Otto Jespersen. Med sin kjappe replikk, treffende karikaturer og spenstige sketsjer klarte Trond Kirkvaag å underholde folk i alle aldersgrupper.

Vant Montreux-pris

I en av hans tidlige TV-produksjoner, Buffalo Bløffs internasjonale vegg-til-vegg-show fra 1973, ble det skapt en ny sjanger av «absurd humor» innen norsk underholdning. I et ellevilt show med Jon Skolmen ble TV-programmet om Buffalo Bløff belønnet med Chaplinprisen på Montreuxfestivalen.

Tre år senere vant Kirkvaag og Skolmen både Gullrosen, Chaplinprisen og presseprisen under den samme TV-festivalen for bidraget «The Nor-way to broadcasting», et humoristisk og satirisk program om fjernsynets utvikling i Norge.

KLM-samarbeidet

I 1968 startet Kirkvaag sin karriere i NRK, først som produksjonsassistent og inspisient, senere som programsekretær. På begynnelsen av 1970-tallet samarbeidet han i første rekke med Jon Skolmen, Andreas Diesen og Bjørn Sand.

I 1976 gikk startskuddet for den berømte KLM-trioen, Kirkvaag, Lystad og Mjøen i sketsjer i radio og TV. Flere serier om Brødrene Dal og deres underlige, og ofte umulige oppdrag, fikk lyttere og seere i hopetall.

I tillegg har spillopptrioen laget blant annet TV-seriene «Nynytt», «MRK Fjærnsynet», «Skai-TV» og «Nachspiel». Også Montreux-bidrag fulgte med de treffende titlene «Diplomatix» og «The Rise and Fall of an Olympic Village».

Skremmer’n

I 1996 fulgte et samarbeid med Otto Jespersen, og da kom også dåpen for rollefigurer som Skremmer’n og Jacob Winche-Lanche. De ble skapt i sketsjprogrammet «Trotto Libre».

– Vart du skræmt no? var noe en ofte kunne høre på gata etter to sesonger med Kirkvaags figur Skremmer’n.

I 2000 kom Kirkvaag med sitt eget talkshow som han selvsagt kalte «Showtalk». Det programmet gikk i to omganger, den siste serien på høsten 2002.

I august utga Kirkvaag selvbiografien «Kom ikke nærmere. Jeg og far», der han blant annet forteller om hvordan det var å ha en NRK-kjendis som far.

Hommedal, Marit