41 år gammel ble han sammen med tre andre soldater drept av en bilbombe i Afghanistan i juni i fjor.

Bolle ble tildelt Krigskorset av Hans Majestet Kongen i statsråd fredag. Forsvarsminister Grete Faremo kunngjorde tildelingen under en markering ved ved Akershus festning, skriver Aftenposten.no.

Krigskorset med sverd er Norges høyest rangerte utmerkelse og bæres foran alle andre norske ordener og medaljer. Tildelingen til Bolle er den første gitt til en soldat for innsats etter andre verdenskrig.

Drept i Afganistan Orlogskaptein Trond André Bolle var en av fire norske soldater som ble drept i Afghanistan 27. juni i fjor, da kolonnen deres ble rammet av en veibombe i Faryab-provinsen. Soldatene tilhørte stabiliseringsstyrken i Afghanistan og var på patrulje da angrepet kom. I tillegg til Bolle ble Andreas Eldjarn, Simen Tokle og Christian Lian drept.

Bakgrunnen for at Bolle nå blir tildelt av Krigskorset, er imidlertid hans innsats innsats i strid i Afghanistan i 2005.

Bolle, som tilhørte Marinejegerkommandoen, var i flere år omtalt som en av Norges fremste soldater i forsvarskretser.

Etter hans død ble det også kjent at Trond André Bolle var en av de tre ukjente spesialsoldatene som smuglet hjem Skah-barna fra Marokko i 2008.

Sønsteby: — Vel fortjent Krigsveteranen Gunnar «Kjakan» Sønsteby har vært blant dem som har tatt til orde for at Trond André Bolle burde bli hedret med Krigskorset med sverd post mortem.

— Det var virkelig flott å høre! Det er vel fortjent på alle måter. Han satte inn livet i kampen, sier Sønsteby, som er Norges høyest dekorerte krigshelt, i en kommentar til NTB om tildelingen som nå er gjort.

Pårørende-aksjonen etter Trond André Bolles etterlatte er glade for at marinejegeren nå blir hedret med Krigskorset.

— Dette er først og fremst en anerkjennelse over alt hva Trond André har utrettet, men dette er også en stor anerkjennelse av våre myndigheter over hva alle soldaters innsats i fredsbevarende og NATO operasjoner har utført etter krigen, sier Edvard Bjørg, koordinator for pårørendeaksjonen, i en pressemelding fredag.

En rekke utmerkelser Krigskorset ble stiftet i 1941 for belønning av dem som utmerket seg spesielt med innsats under den andre verdenskrig, ved personlig tapperhet eller fremragende ledelse i kamp eller kamplignende situasjon.

Trond André Bolle mottok også en rekke utmerkelser for sin innsats: Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med tre stjerner, Forsvarets operasjonsmedalje i bånd for Afghanistan med markering for fire tjenesteperioder, Sjøforsvarets vernedyktighetsmedalje med tre stjerner, NATO-medaljen i bånd for tjeneste i det tidligere Jugoslavia, NATO-medaljen i bånd for tjeneste i Kosovo, NATO-medaljen Non-Article 5 i bånd for tjeneste i ISAF, samt NAIS-medaljen i gull med én stjerne. Han ble etter sin død hedret med Forsvarets medalje for falne i strid.