Følg rømmebegeret på en intervaktiv reise fra det kastes til det er ute i butikken igjen.

– Bergenserne drikker mye melk. Men det er veldig få som skriver navnet sitt på melkekartongene, sier Trond Paulsen, daglig leder ved sorteringsanlegget på Lønningen i Fana.

Her havner alt papiret som du tømmer i papirdunken din hjemme. Vi må grave i papirhaugen før vi til slutt finner en kartongkubbe med navn.

– Våre undersøkelser viser at cirka ti prosent av dem som leverer kartong til gjenvinning, skriver navnet på, sier Kari-Lill Ljøstad, markedssjef i Grønt Punkt Norge, selskapet som administrerer innsamlingsordningen.

To millioner i potten

Mange av oss er flinke til å skylle, brette og stappe drikkekartongene til en kubbe før vi kaster dem ifra oss papirbunken. Om du er på utkikk etter mer enn god miljøsamvittighet i disse nedgangstider, bør du ikke stoppe der.

Sørger du for at hver kubbe teller seks melkekartonger, og i tillegg skriver navnet og telefonnummeret ditt på den syvende, har du muligheten til å sikre deg raske tusenlapper. Eller noen andre du mener fortjener et lodd i returkartonglotteriet. I løpet av et år deles det ut to millioner kroner på denne måten.

Store vinnersjanser

– Det er til tider vanskelig å finne navn på kubbene, sier Ljøstad.

Dermed blir vinnersjansene for dem som faktisk deltar, desto større.

– Hvis man i et lag eller en forening går inn for at husholdningene som tilhører det laget skriver på kartongene, er sjansen stor for at akkurat denne skolen eller barnehagen vinner, sier Ljøstad.

Et eksempel er ishockeylaget fra Frisk Asker som skulle på turné til Canada. Guttene fikk alle naboene til å skrive ishockeylaget på kubbene sine, og slik ble reisekassen 100.000 kroner fyldigere.

En annen som har vært trofast med skylling, bretting og stapping, er Beate Ness fra Fana. Selv da hun var usikker på om kartonglotteriet fortsatt eksisterte, signerte hun kubbene før hun leverte dem til returpunkt. Det skaffet henne 10.000 kroner.

Billigere melk i retur

Trenger du enda et påskudd for å levere drikkekartongene i retur?

– Alle kartonger er i utgangspunktet ilagt en miljøavgift fra myndighetene på en krone og 13 øre. Men miljøavgiften justeres ut fra returandelen på drikkekartonger. Jo flinkere vi er til å sortere, jo billigere blir melken du kjøper i butikken, sier informasjonskonsulent Tina Skudal i BIR.

I Norge bruker vi to millioner drikkekartonger daglig, det vil si et årlig forbruk på 733 millioner kartonger. 61 prosent av disse kommer i retur.

– Det har ført til at miljøavgiften på kartong nå er nede i 40 øre. Kommer vi opp i 95 prosent, faller miljøavgiften helt bort, sier Skudal.

Etter at du sender fra deg kartongkubbene, blir de kvernet, vannet ut og renset. Så kommer de tilbake som blant annet konvolutter og skilleark.

Lønner seg på flere måter

Da lotteriordningen først ble innført i 1997, var interessen mye større.

– I starten var det et av hovedbudskapene våre, men etter hvert har vi fokusert mindre på det. Det viktigste for oss er at folk har rutinene og leverer kartong til gjenvinning for miljøet sin del. Dette er bare en morsom ekstragevinst, sier markedssjefen.

– Hva gjør dere for å informere om ordningen?

– Vi annonser i lokalpresse og forteller om lotteriet i samarbeid med renovasjonsselskapene.

Bruker du pennen på melkekartongene? Bruk kommentarfeltet.

FÅ GJØR DETTE: Men en enkel signatur kan skaffe deg opptil 100.000 kroner.
Målfrid Bordvik
MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK