FRODE MARTIN NORDVIK

– Levere middag på døren? Ja!, Vi sender den med taxi!, sa stemmen i telefonrøret.

Middagen ble bestilt på Shanghai Kobe i Rosenkrantzgaten, og skulle bare ta en kjapp taxitur helt på egen hånd, så var den ved døren i Sigurds gate 27. Problemet var bare at taxituren fra restauranten ville koste nesten like mye som middagen kostet!

Samtidig befant fire sultne studenter seg i et kollektiv midt i Bergen sentrum.

Tøft på en søndag

– Merker at jeg har lyst på and, det er ikke akkurat hverdagskost for en student, sier Monica Trondsen i studentpanelet.

– And i rød karrisaus er det vi anbefaler her i gården, kom det fra Shanghai Kobe i samme øyeblikk.

Studentpanelet skulle teste forskjellige restauranter på levering av middag. Etter en lengre rundspørring blant serveringsstedene i sentrum kunne studentpanelet konstatere: Selv om hurtigmatkjedene har et stramt grep om sentrum, er levering av middag hjem i stuen ikke helt lett.

– Hva skal man gjøre om man er «syk» på en søndag, og ikke kan gå noe sted? undret Frode Buanes.

Noe som demret for panelet etter en stund er at selv om mange har take-away, så er det ikke like mange som har levering på dør av take-away mat.

Etter å ha spurt et trettitall serveringssteder ga panelet opp for sulten og utålmodigheten, og bestilte mat fra fire relativt ulike steder.

Sendte med taxi

Med stoppeklokke i ene hånden og kredittkort i andre gikk panelet løs på oppgaven. Etter bare 19 minutter dukket en enslig taxisjåfør opp med mat fra Shanghai Kobe i Rosenkrantz' gate, prislapp 100 kroner for taxituren og 143 kroner for maten – alt sammen betalt til taxisjåføren.

Et finurlig betalingssystem der taxisjåføren førte maten som «tips» på regningen.

–Taxilevering må være siste utvei for en restaurant, dette blir for dyrt, mente panelets Monica Trondsen.

Så ringte Torino pizza i strandgaten. En mann i bil nærmet seg. Han hørtes andpusten og stresset ut, visste ikke helt hvor Sigurds gate 27 var, men virket villig til å gå på glødende kull for å få levert biffsnadderet vi hadde bestilt.

Det ga utvilsomt plusspoeng på sjarm i alle fall.

Storkjedene

Så kom de store, landsdekkende kjedene. Etter 40 minutter kunne panelet klokke inn Peppes og Dolly Dimple's, nøyaktig samtidig.

– Her kommer den standardiserte servicen, kunne panelets Solveig Hoem konstatere.

– Mmm, sprø bunn er kjennemerket på en god pizza, mente Monica Trondsen.

– Vel, En bunn gjør ingen pizza, filosoferte Frode Buanes, som så fornøyd ut likevel.

Panelet ble til slutt enig om at uansett hvor «syk» man måtte være på en søndag, er det nok bedre å hente maten selv.

Fred I. Utsi Klemetsen