Triumfferd nordover

Helgens ferd gjennom Gudbrandsdalen og bygdene i Sør-Trøndelag har vært den rene triumfferden for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Over alt er de nygifte møtt av store menneskemengder, og selv langs veikanten står det folk med flagg der den kongelige kortesjen hastig kjører forbi fra tettsted til tettsted.

Det er rene Mette-Marit-feberen blant barn og unge. Og kronprinsen får sitt han også. To steder er de møtt med spesialskrevne sanger, og søndag fikk de høre fra scenen flere hundre meter inne i den nedlagte Gammelgruva i Løkken at "kronprinsen er blitt veldig kjekk med skjegg".

Åpnet ny banestrekning
Kronprins Haakon åpnet søndag ettermiddag en ny strekning på verdens eldste elektriske jernbane, Thamshamnbanen. Strekningen går fra Fannrem stasjon til Orkanger, og kronprinsparet kom standsmessig til bygds i den gamle kongevognen som har fraktet kong Haakon, kong Olav og kong Harald tidligere.

Før togturen fikk kronprinsparet et smakebit av hva barn og unge kan tilby på kulturfronten i Meldal og Orkdal kommuner, og det er langt fra bare folkemusikk og folkedans det drives med på bygdene.

Men før kronprinsparet kunne gå gjennom de gamle gruvegangene og inn i Fagerlisalen i Gammelgruva måtte de som alle andre iføre seg hjelm. Etter litt fomling og etterfølgende ordførerhjelp fikk også kronprinsessen satt hjelmen på hodet, til stor munterhet for publikum og pressefotografer.

Bil til Marius
Det er ikke bare kronprinsparet som får gaver under den fem dager lange reisen gjennom tre fylker. Søndag vanket det både lastebil og genser til lille Marius.

Det var Marius Groeggen som på vegne av Storås skole overrakte kronprinsparet en flott lastebil med tilhenger av tre. Bilen er laget av Ragnar Ingstad på Storås, og samme bilmodell er i daglig bruk ved alle barnehagene i Meldal kommune.

Fra Rennebu kommune fikk hele familien flotte Rennebu-gensere i hvitt og svart. Genserne er prydet med den kjente rennebuborden, som er Skandinavias eldste dobbeltvev.

Kjølig vær
Termometeret viste ned mot null og det lå nysnø på toppene, men velkomsten kunne ikke vært varmere da kronprinsparet kom til Sør-Trøndelag søndag morgen. Rungende hurrarop lød fra perrongen på Berkåk da gjestene steg ut av den røde kongevognen.

Kronprinsesse Mette-Marit var iført sin flotte Rogalandsbunad da hun kom til Sør-Trøndelag. Blomsterbarna var på plass, og den populære paret tok seg god tid til å hilse på de fremmøte før de ble kjørt i A-3 til frokost på Mjuklia ungdomssenter.

Etter frokosten besøkte kronprinsparet Rennebu kommunes tusenårssted. Her fikk de blant annet en smakebit på hva den kjente Rennebumartnan kan by på av husflid og kunsthåndverk. På oppfordring fra Astrid Hårstad tok kronprins Haakon plass i en gyngestol med saueskinnsfell, mens en leende Mette-Marit rugget ham.

Gudstjeneste
Fem år etter at Innset kirke i Berkåk brant ned til grunnen i november 1995, sto en ny kirke på plass på samme sted som den gamle fra 1642.

Søndag fikk den ett år gamle kirken, som ble innviet 22. oktober i fjor, kongelig besøk for første gang, da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var til stede ved gudstjenesten.

Søndagens program ble avsluttet med middag på Bårdshaug gamle herregård i Orkdal.
Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Innenriks

Bilder

I GODSTOLEN: Kronprins Haakon fikk prøvesitte en gyngestol med saueskinnsfell, mens kronprinsesse Mette-Marit fikk en vevet pute med saueskinnskant da de besøkte Berkåk. FOTO: FOTO: SCANPIX

I GRUVA: Kronprinsparet på besøk i Gammelgruva på Løkken verk i Sør-Trøndelag. FOTO: FOTO: SCANPIX

ADJØ: Søndag sto Sør-Trøndelag for tur på kronprinsparets reise gjennom tre fylker. Her forlater kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit Løkken stasjon i Kongevogna på Thamshavnbanen. FOTO: FOTO: SCANPIX