For ti av de 133 passasjerene som satt om bord i det bombetruede SAS-flyet som lettet fra Tromsø før det gjorde vendereis etter få minutter i lufta fredag morgen, ble dagen ekstra dramatisk.

Alle passasjerene måtte vente i Tromsø, mens Forsvarets sprengstoffeksperter søkte gjennom flyet og all bagasjen. Fredag kveld, ved 18.45-tiden, ble det fastslått at trusselen var falsk.

Omtrent samtidig satt ti av passasjerene som skulle ha vært med morgenflyet og gjorde seg klar til å lande på Gardermoen, da alarmen gikk også i dette flyet: Et smell i det nesehjulet skulle tas ut, gjorde at det ble slått full alarmberedskap på hovedflyplassen.

Ny falsk alarm

Også denne gangen gikk det godt:

— Det var en indikasjonsfeil, men det ble rekvirert full beredsk ap i henhold til prosedyrene, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS til NTB.

Hun beklager overfor passasjerene, og spesielt de som opplevde både bombetrussel ved avgang og alarm ved landing samme dag.

— Det er sikkert en belastning for de passasjerene som er blitt utsatt for dette. SAS kan bare beklage, men dette er forhold vi ikke har kontroll over, og sikkerheten går foran alt, sier Meisingseth.

Milano-alarm

Som ikke dette var nok; fredag ettermiddag måtte SK 687 fra Kastrup til Milano med avgang 15.30 gjøre vendereis på grunn av en generatorfeil. Flyet skulle til Malpensa-flyplassen i Milano, men snudde etter en drøy halvtime i lufta før det landet trygt tilbake i København.

Også denne feilen beskrives som liten og udramatisk, men blant passasjerene var det flere som ble lettere skremt.

Etterforsker trussel

Bombetrusselen mot SK 381 fra Tromsø til Oslo fredag morgen, blir etterforsket med full tyngde:

— Vi har foretatt avhør og vi er i gang med tekniske undersøkelser. Vi har ingen mistenkte som vi går ut med nå, men vi etterforsker denne saken med godt håp om å finne ut hvem som ringte inn den falske bombetrusselen, sier politiadjutant Ole B. Sæverud i Tromsø politidistrikt til NTB.

Fikk ikke vite noe

Passasjerene i det trusselrammede flyet fra Tromsø fikk ikke vite sannheten mens de var i lufta.

— Den første beskjeden vi fikk, gikk ut på at det var rettet en bombetrussel mot Gardermoen, og at vi derfor måtte gjøre vendereis, forteller Roy Waage.

Waage, som til daglig er KrF-ordfører i Troms-kommunen Skjervøy, var om bord i MD-80 maskinen. Han har full forståelse for at passasjerene ikke fikk vite sannheten før flyet hadde landet.

— Atskillig flere ville nok ha blitt skremt dersom vi i luft hadde fått vite at bombetrusselen var rettet mot oss, sier han.

Kom seg videre

Fredag kveld hadde de fleste passasjerene, både fra Tromsø og København, kommet seg videre med andre fly.

De siste passasjerene fra Tromsø forlot ishavsbyen sent fredag.

— Noen ble også booket om til Braathens og andre med senere SAS-avganger, sier Siv Meisingseth. (NTB)