Tidligere undersøkelser har pekt på at trening kan beskytte mot sykdommen, men nå viser en ny og omfattende studie viser at det aldri er for sent å hente ut den forebyggende effekten.

Dr. Anne McTiernan og kollegaer ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle har spurt over 74.000 kvinner om deres treningsvaner. Dette er så holdt opp mot tilfellene av brystkreft.

Resultatene er publisert i Journal of the American Medical Association. De viser en redusert risiko for utvikling av brystkreft på 20 prosent blant de kvinnene som trente reglemessig.

Fem ganger i uken

Moderat trening som turgåing, sykling og svømming i om lag en halv time, fem ganger i uken, hadde den største effekten. De positive resultatene gjelder også for kvinner med en i utgangspunktet større risiko for å få brystkreft.

Undersøkelsen antyder også at fordelene ved trening er størst for kvinner som har en lav til normal vekt, men også de som er lett overvektig kan forebygge gjennom trening. Kvinner med klar overvekt må først trene seg ned i vekt, og deretter fortsette med regelmessig trening før risikoen for brystkreft kan reduseres.

Anne McTiernan tror at funnene skyldes at fettnivået i kroppen reduseres.

— Vi tror at trening senker kreftrisikoen gjennom redusering av kroppsfettet. Dette senker i sin tur nivået på hormoner som øker kreftrisikoen.

Mammografi tilbys kvinner for å undersøke om man har brystkreft. <br/>ARKIVFOTO: Katrine Norli, Aftenposten.
Katrine Nordli, Aftenposten