Trening burde være en naturlig fritidsaktivitet i hvilken som helst fase av livet, også under graviditeten. Det er mange gode grunner til å trene i denne perioden. Først og fremst blir selve svangerskapet lettere. Du får stadig mer å bære på, og jo sterkere muskler du har, jo lettere blir arbeidet.

Når du trener, lærer du din egen kropp bedre å kjenne. Du lærer forskjellen på å slappe fullstendig av, og å jobbe med full intensitet. Det får du god bruk for under selve fødselen, som kan betraktes som et skikkelig maraton. Du kan vel tenke deg hvem som kommer seg raskest etter strabasene: hun som har ligget i trening eller hun som møtte uforberedt? Mange glemmer at den store jobben begynner etter at babyen er født. Bæring, amming, nattevåk og lite tid til seg selv. Da bør du ha litt å gå på fra før.

Dessverre bruker en del kvinner graviditeten som en hendig unnskyldning til å utvide slaraffenlivet. Jeg har også en del unge, gravide kvinner på klinikken som er oppriktig fortvilet fordi de ikke orker å trene som før. De er kanskje kvalme eller bare fullstendig utslitt.

Det første som er viktig, er at du ikke skal presse kroppen din til trening de tre første månedene dersom du ikke er i form. Det er en god grunn til at du er sliten og uvel. Kroppen gjennomgår fenomenale forandringer og det samme gjør fosteret, selv om det ennå er et lite knøtt. I denne perioden gjør du bare det som kroppen tillater, og har ingen store ambisjoner.

Turgåing er som regel overkommelig, og her er det bare å velge lengde og terreng etter formen. Dersom du ikke får noe mosjon i denne perioden, føler du ofte at leddene stivner og musklene «surner».

De neste tre månedene er som regel da de fleste føler seg tipp-topp. Nå kan du ta opp igjen treningen du drev med før, men det er ikke tiden for å begynne medavansert aerobic eller løpetrening hvis du ikke har drevet med det fra før. Nå trener du det du føler er behagelig for kroppen, og som ikke gir ubehag i bekken eller korsrygg. Det som er viktig for babyen er at ikke temperaturen stiger for mye, for det kan skade sentralnervesystemet.

Derfor trener du ikke knallhardt en varm sommerdag, og du sørger for å drikke rikelig med væske hver gang du trener. Pulsen skal ikke ligge på mye mer enn 140–150, men her er det store individuelle variasjoner. Babyens næring kommer fra blodsukkeret, så pass på at det ikke blir for lavt under og etter trening.

De siste tre månedene merker man hvordan kroppen forandrer fasong. Magen blir større, henger fremover og sørger for mer svai i korsryggen. Brystryggen skytes bakover, mens hodet detter tilsvarende frem. Det gjør at balansen mellom muskelgruppene forskyves, og mange blir sår og sliten i muskulaturen. Det er et par øvelser som er fornuftige her.

  • Stå eller sitt med skuldrene mot støtte, og skyv så hodet tilbake og hold et par sekunder. 10–15 øvelser per dag.
  • Stå på alle fire og skyt rygg. Hold en kort stund. 10–20 daglig.
  • Sitt på huk med krum rygg opptil fem minutter. Ta en bok under hælen dersom akillessenen er for stram.

Dersom du har hatt noen komplikasjoner som høyt blodtrykk, konsulterer du med legen din i forhold til trening. Har du smerter i bekken eller ryggsøylen, snakker du med en kiropraktor før du setter i gang.

Visste du forresten at under svangerskapet vokser hjerte ditt, og pumpekapasiteten øker? Det gir mer blodtilførsel og oksygen til alt vev, og leder til større styrke og utholdenhet. Det varer også fire til fem måneder etter fødselen. Mange idrettsutøvere opplever at de slår sine gamle rekorder i denne perioden. Så tro endelig ikke at kroppen din er ødelagt for fremtiden, selv om den går igjennom store forvandlinger.

KIROPRAKTOR

ELISABETH JACOBSEN