— Jentene som begynner i førsteklasse trekkes mot skolesaker i rosa, blankt og skinnende. Helst av merket Diddle eller Powerpuff girls. Guttene er ikke fullt så nøye på det, og liker helst det som er sporty.

Det sier avdelingsleder Jannicke Troe på bokhandelen Norli på Galleriet. Og hun vet hva hun snakker om, for allerede i mai kommer de første rennende inn dørene, og spør etter høstens skoledagbøker.

Spennende

Førsteklassingene er tidlig ute med å kjøpe den første ryggsekken, kanskje så tidlig som i juni. Da er det ofte en bestemor eller en bestefar på sommerferie som hjelper barnebarna med å ta det riktige og viktige valget. Det er absolutt ikke enkelt, for valgmulighetene virker endeløse.

— Spenningen med å begynne på skole for første gang er stor. Jeg ser de komme inn her i god tid før skolestart, for å velge den riktige ryggsekken, sier Troe.

Det tyske merket Diddle har vært en slager de siste fire årene, og er også svært populært denne høsten. Diddle er egentlig en mus som preger skoledagbøker, ryggsekker, pennaler, blyanter, viskelær osv. Og fargen er selvfølgelig rosa.

Merkebevisst

Den vesle musen har vist seg å være en meget god business for tyskerne.

— Diddle er et must for mange, men er også det dyreste merket, sier Troe.

Ryggsekken koster så mye som 699 kroner. Det nye i år er imidlertid merket Powerpuff girl fra tegneserien og barne-TV med samme navn. I skinnende rosa blinker skoledelikatessene i hyllen: Små vesker, kladdebøker, pennaler og dagbøker. Enhver skolepikes drøm med andre ord.

— Og det går i rosa. Jentene spiser omtrent farver. De liker det skinnende og rosa, sier Troe.

Et dobbelt pennal med utstyr koster 198 kroner, og er ikke av det billigste slaget.

Guttene liker det tøft

Mens hyllene bogner over av skoledagbøker fra Disney eller Diddle i rosa og blankt, finnes det ikke så mye som en eneste skoledagbok i gutteseksjonen på Norli.

— Det finnes skoledagbøker for gutter ý Pusur eller i en eller annen fotballversjon. Men siden etterspørselen er så lav, har vi valgt å kun selge skoledagbøker for jenter, sier Troe, og legger til: - Jentene er mer dillete. Det er de som kommer inn her og kikker og plukker.

For guttene går det i fargene mørkeblått og svart. Det skal være sporty og tøft. Ryggsekkene er komfortable og godt egnet for å bære på asfalt, og er noe rimeligere enn de rosa for jentene. En sekk av merket Beckmann koster 399 kroner. Denne ryggsekken finnes i flere farger, og også for jenter som ikke må ha Diddle.

Nille har godbiter

Så skoleeventyret er ikke billig, og det er greit å vite at der finnes billigere alternativer. Lavprisbutikken Nille satser på skoleelever, og har pennaler og ryggsekker fra Disney i hyllene. Her kan man få kjøpt ryggsekk fra Monsterbedriften til 89 kroner, eller et Ole Brum-pennal med utstyr til 79 kroner. Sekken er kanskje ikke av det største laget, og pennalet er enkelt - ikke dobbelt, men de faller nok i smak hos fansen.

— Vi har solgt mye penner og pennaler denne uken, sier Lisbeth Larm, daglig leder ved avdelingen på Lagunen.

STORSHOPPING FØR SKOLESTART: – Jeg har fått ransel i sommer, og pennal av tante, forklarer Mathias Kurseth Haanshuus. I går var han ute og gjorde de siste innkjøpene foran skolestart kommende onsdag.
FOTO: RUNE SÆVIG