• Å bo i Norge er som å trekke vinnerloddet i Lotto hver dag.

Norge:

  • God på fødselsperm og sykelønn
  • Jobber lite, tjener mye
  • Arbeidsledige dårlig ut

Småbarnsforeldrene Eli Alsaker Kvinge og Robert Kvinge kan ikke få fullrost det norske velferdssamfunnet.

— Vi føler oss privilegert, sier tobarnsmor og lærer Eli (35).

Kjernefamilien bor i et rekkehus på Bønes. Nabolaget er et lite vepsebol av smårollinger. Sønnen Petter (7) springer rundt med fotballen under armen og viser stolt frem pokalen han fikk på Voss Cup. Lillesøster Elise (3) bygger brio-tog med mamma på stuegulvet. Hverdagen er hektisk, begge foreldrene er i full jobb. På ettermiddagstid er det kjøring til fritidsaktiviteter. Eli og Robert klager likevel ikke.

— Vi har alle de godene folk i andre land bare kan drømme om, sier Robert (34), som er førskolelærer i Seljedalen barnehage. Eli er lærer på Nygårdslien skole.

Rike og lykkelige

Alt snakket om tidsklemmen avfeier de med at den er selvvalgt og egentlig er et luksusproblem.

FN har flere år på rad kåret Norge til verdens beste land å bo i. Vi er også blant de lykkeligste og rikeste folkene på kloden. Eli og Robert medgir at det er mangler også i den norske velferdsstaten, som at det også i styrtrike Norge lever mennesker i fattigdom.

— Det er vanskelig å fatte. Vi snakker om virkeligheten slik vi opplever den i vår hverdag, understreker Eli og Robert.

Ekteparet har aldri vært i tvil om at de ønsket å jobbe når Petter og Elise var små.

— Vi var heldige og fikk kommunal barnehageplass til begge barna. Mangelen på barnehageplasser er en av de største minussidene ved den norske velferdsstaten. Jeg vet det er fortvilende og tøft for mange foreldre som ikke får plass, sier førskolelærer Robert.

For få barnehager

Barnehageplassen til Elise koster foreldrene maksprisen på 2750 kroner måneden.

— Pengene staten pøser ut på makspris burde heller vært brukt på utbygging av flere barnehageplasser, sier Robert. Den norske barnehagedekningen er på 72,3 prosent, i Bergen 65 prosent.

— For noen er barnehagekøene dessverre et argument for å la være å få barn. Sånn kan vi ikke ha det i Norge. Skal vi opprettholde og ha råd til å bringe velferdsstaten videre til våre etterkommere, må det fødes flere barn. Derfor må forholdene legges bedre til rette for dem som ønsker å kombinere jobbkarriere med foreldrerollen, mener ekteparet.

Lovpriser fødselspermisjon

Eli og Robert synes imidlertid den norske fødselspermisjonen er fantastisk. De finner det ikke det minste rart at småbarnsforeldre i andre europeiske land blir grønne av misunnelse når de får høre om den. I Tyskland, Nederland, Belgia og Spania er hovedregelen skarve 14-16 permisjonsuker. Fedre i land utenfor Norden har omtrent ikke egne permisjonsrettigheter.

— Pappapermen gir oss en fantastisk mulighet til å knytte bånd til det nye barnet. Og så får jo vi innpass på en arena der mor før var enerådende, sier Robert Kvinge.

— Mennene blir også tvunget til å ta ansvar. Det er positivt, mener Eli.

— Jeg skulle gjerne hatt enda lenger permisjon, tilføyer Robert.

Eli skryter også over den norske sykelønnsordningen, som gir rett til å være hjemme med full lønn, også når en av ungene må holdes hjemme fra skole eller barnehage.

— Da er jeg hjemme med god samvittighet. Vi møter stor forståelse når ungene er syke, sier hun.

Må ikke bli sovepute

— Kan ordningene i Norge bli i rauseste laget, og friste til misbruk?

— Det er en fare hvis rettighetene og stønadsordningene blir for gode. Det bør ikke være sånn at arbeidsføre folk som velger å ikke jobbe, sitter igjen med omtrent like mye i inntekt. Da er det jo ingen vits å jobbe, mener Robert.

Eli synes det er viktig å skjerme stønadsordninger, til for eksempel aleneforsørgere.

— Mange opplever tøffe livssituasjoner der de kan ha behov for ekstra hjelp. Norge er et rikt land, så det har vi råd til, sier hun.

— Det er viktig at godene ikke blir noen sovepute. Alle som kan, bør delta i samfunnet. Skal vi beholde velferden, kan vi ikke godta at noen bare høster fruktene, sier Robert.

Skolemåltider

— Hvilke saker betyr mest når dere skal bestemme dere for parti ved valget i høst?

— Flere ressurser til skolen så vi kan holde høy kvalitet på undervisningen. Familiepolitikk er også viktig, svarer Eli.

— Hva med innføring av gratis skolemåltider, slik flere partier nå går inn for?

— Jeg ser egentlig ikke det store behovet hos oss i dag, men hvis skoledagen blir lenger i fremtiden, slik det ligger an til, blir nok skolemåltider mer aktuelt, sier han.

Robert synes politikerne også bør satse mer på utbygging av sykehjemsplasser. - Det er sårt å lese om pleietrengende eldre som står i kø for noe som burde være en selvfølge i Norge, sier han.

— Overlater vi for mye av ansvaret for eldreomsorgen til det offentlige?

— Det er et ømt punkt, det. De fleste ønsker nok at de hadde mer tid til de eldste. Men det er ikke enkelt med småbarn og to foreldre i jobb, mener Robert.

Lav rente viktigst

— Betaler dere skatten med glede?

— Inntektsskatten er grei nok, men bensinavgiften er for høy. Lav rente er uansett mye viktigere enn skattelettelser, sier Eli.

Paret har med skrekkblandet fryd sett hvordan prisgaloppen på boligmarkedet har sendt verdien på rekkehuset i Gullstølsbotn rett til værs. De kjøpte boligen ved juletider i 1997 for 835.000 kroner. Nå selges det rekkehus i samme borettslaget for over to millioner kroner.

— Det må være forferdelig å etablere seg på boligmarkedet nå, sier Robert.

Selv er de tilfreds med egen privatøkonomi.

— Vi lærere har jo fått et lønnsløft, men så har vi også fått utvidet arbeidstid, sier Eli.

— Dere har også lang ferie?

— Mye av den er avspasering, smiler hun. Syv ukers fri om sommeren pluss vinterferie, høstferie og lang jule- og påskeferie gir elleve uker til sammen.

Livskvalitet

Norske arbeidstakere er både mest produktiv og dyrest i verden, viser tall fra OECD. BT-sammenligningen viser også at vi jobber færre timer i året enn andre skandinaver og europeere.

— Det er vel derfor vi er så lykkelige. Vi har råd til litt ekstra og mye fritid øker jo livskvaliteten. En fisketur til Håkonshella om kvelden, opplevelser sammen med familien eller en helgetur til landstedet i Masfjorden gir livet mening, sier Robert.

<b>VAR HELDIG:</b> Selv om det var stor mangel på barnehageplasser i Norge, var familien på Kvige heldig og fikk kommunal barnehage. Fra venstre: Peter (7), Robert, Eli og Elise (3).<br/>FOTO: HELGE HANSEN
KJØKKEN-KOS: Litt påfyll på kjøkkenbenken for aktive Petter og Elise. Mor Eli synes dagene er hektiske, men klager ikke: – Tidsklemmen er et luksusproblem, mener hun.<br/>FOTO: HELGE HANSEN