Tre norske statsborgere ble tirsdag pågrepet, siktet for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon.

De tre mennene på 24, 27 og 29 er født i henholdsvis tidligere Jugoslavia og Somalia. To av mennene skal ha kjempet i Syria.

Alle tre vil nå bli fremstilt for varetektsfengsling. Det vil tidligst skje onsdag, ifølge PST.

Aksjon i Oslo

De tre ble pågrepet klokken 6 i morges i en koordinert aksjon på ulike adresser, blant annet i Oslo, sier Martin Bernsen i PST til BT.

— Har disse vært i politiets søkelys tidligere?

-To av de pågrepne har vært i vårt søkelys fordi de også tidligere har reist fra Norge til i Syria, sier Bernsen.

Ingen av Syria-krigerne skal ha tilknytning til Vestlandet.

Vil avverge

— Det foreligger skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL, heter det i pressemeldingen fra PST.

De er siktet etter straffelovens paragraf 147d, som omhandler deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

Denne paragrafen er ganske ny, så de tre er blant de første som er siktet etter den, sierPST-rådgiverSiv Alsén til VG.

Organisasjonen er en av de mest brutale grupperingene som kjemper mot regimet til Bashar Al-Assad i Syria. ISIL har forgreininger til Al-Qaida, men det er uklart om gruppen opererer uavhengig fra det internasjonale terrornettverket, skriver Aftenposten.

- En trussel mot Norge

Organisasjonen skal stå bak flere tilfeller av massakrer og tortur mot sivile.

— På bakgrunn av dette, og på grunnlag av hva etterforskingen har frembrakt, anses de siktede også å representere en trussel mot Norge og våre allierte, skriver PST.

Advokat John Christian Elden bekrefter til Aftenposten at han forsvarer den ene siktede.

— Jeg kan bekrefte at jeg fra PST har fått anmodning om å forsvare en 29-åring, og har påtatt meg oppdraget. Jeg har foreløpig ikke snakket med klienten og kan derfor ikke kommentere siktelsen, sier Elden til Aftenposten.

Etter det Aftenposten erfarer skal det gjennomføres avhør i løpet av dagen.

På terrorliste

ISIL har siden mai 2013 stått på FNs liste over terrororganiasjoner, og behandles også av PST som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

Målet til ISIL er ifølge terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt å opprette en transnasjonal islamiststat i hele regionen.

— De forkaster de internasjonale grensene og kontrollerer nå store områder i både Irak og Syria, områder som er større enn både Israel og Libanon, sa Hegghammer til VG tidligere denne måneden.

Over 50 har reist

IPSTs årlige trusselvurdering, som ble lagt frem av PST-sjef Benedicte Bjørnland og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i starten av mars, heter det at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den mest alvorlige terrortrusselen i Norge.

Bjørnland sa under fremleggelsen at over 50 personer med tilknytning til østlandsmiljøet har reist fra Norge til Syria. Flere av dem er tilknyttet militante grupper, og ifølge PSThar en rekke personer vært i Syria i over et år.

Terrorforsker Thomas Hegghammer mener de fleste av disse knytter seg entel til ISIL eller til gruppen Al-Nusra-fronten.

Ifølge PST er de fleste som har reist til Syria unge menn uten tilknytning til landet, men de slår fast at de også ser at enkelte konvertitter, kvinner og mindreårige har reist.

«Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i og trusselen fra dette miljøet» , skriver PST i trusselvurderingen.

Oslofjord-miljø

PST mener den økende trusselen i første rekke er relatert til et multietnisk miljø i Oslofjordområdet som består av unge menn vokst opp i Norge.

«Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i og trusselen fra dette miljøet» , skriver PST.

Ifølge PST er det ingen tydelig organisering av miljøet, men flere sentrale personer påvirker aktiviteten.

«Viktige aktiviteter i miljøet er radikalisering, rekruttering og reisevirksomhet til krigs- og konfliktområder. I tillegg ser vi en utstrakt pengeinnsamling som sannsynligvis går til ekstreme aktører i slike områder» , skriver PST i trusselvurderingen.