De ni som la ut på skutertur fra Skaidi til Porsangerfjorden, var ikke utstyrt for opphold på fjellet da de møtte ekstremvær.

Tre ungdommer fra Hammerfest omkom da de kjørte seg bort på fjellet.

Det var tre kvinner og seks menn i alderen 17 til 22 år med i følget. Seks av de ni er funnet i live, nedkjølt men i god behold.

På vinterferie

Men Andreas Jensen Hermo (18), Stian Johansen (født 1993) og Matis Larsen (født 1992) omkom under den fatale kjøreturen.

Andreas Jensen ble funnet ved Tjolvvarre ved 02.30-tiden natt til søndag. De to andre ble lokalisert av et redningshelikopter fredag morgen, 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune.

Samtlige ni som la ut på turen, tre kvinner og seks menn, er fra Hammerfest. De var på vinterferie i det populære hytteområdet ved Skaidi i nabokommunen Kvalsund da de tidlig torsdag morgen la ut på fem skutere med Billefjord i Porsanger som mål.

«De var ikke utstyrt for å oppholde seg på fjellet», heter det i en politilogg fra Vestfinnmark politidistrikt.

Vanskelige forhold

Ved 09-tiden torsdag ringte en av ungdommene politiet og varslet at en skuter med to av vennene var forsvunnet. Ifølge politimester Torbjørn Aas ble leteaksjonen formelt satt i gang umiddelbart. Men både lange avstander, ekstremvær, manglende mobildekning og lite informasjon gjorde at oppstarten tok tid.

— Vi måtte først finne ut hvem vi savnet, og hvor, sier politimester Torbjørn Aas ved Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Ut fra mobilsporing og opplysninger som ble gitt til politiet i den første telefonsamtalen, ble et leteområde etablert. Under vanskelige forhold ble en omfattende leteaksjon satt i gang. På det meste deltok 60 personer i søket etter ungdommene, blant dem frivillige grupper av venner og bekjente. Underveis lå også søkemannskaper værfaste.

Stor vennekrets

— Vi ba om bistand fra Forsvaret ganske tidlig og fikk det vi ønsket oss derfra. Problemet under denne leteaksjonen har ikke vært mangel på ressurser. Det var de ekstreme værforholdene som gjorde at vi ikke klarte å gjennomføre søk. Helikopteret kom ikke opp i luften før ved 01-tiden natt til fredag, sier politimesteren.

I hjembyen Hammerfest gjorde meldingen om det savnede skuterfølget sterkt inntrykk på den store vennekretsen til ungdommene.

— Mange ville ut på fjellet for å lete etter vennene sine. Vi prøvde å holde dem i ro fordi været var så enormt vanskelig, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen til NTB.

- En tragisk sak

Dermed ble ungdomsklubben Bootleg i Hammerfest sentrum opprettet som et treffsted for ungdom. Også Skaidi Hotel ved ble benyttet til dette formålet av de kommunale kriseteamene som ble opprettet for å gi bistand til familie, venner og bekjente av de ni ungdommene.

— Dette er en stor og tragisk sak for Hammerfest. Vi er en liten by med 10.000 innbyggere. De fleste kjenner hverandre. Det er en veldig trykket stemning i byen i dag. Folk er lavmælte og ønsker informasjon. De er både lei seg og bekymret. Men samtidig er det en utrolig varme som folk stråler ut mot pårørende og venner. De vet ikke hva godt de kan gjøre. Slik sett er samholdet stort, sier Alf E. Jakobsen.