Ingvild Tennfjord

Eller som More-leverandøren sa til daglig leder på Sørensens Tobakk; vi lager hva dere vil, så lenge dere betaler.

— Det vil si at hvis More skal trykke norske advarsler på sine pakker, må vi kjøpe tre millioner sigaretter. Det er et altfor stort kvantum for Norge, sier daglig leder Trond Wisnes Nilsen.

Han fortviler over det nye EU-direktivet.

— Jeg forstår at alle sigarettpakker skal ha trykte advarsler. Problemet er kravet om at de skal være på norsk. Dermed blir det kun de store aktørene som har råd til det. Hadde vi hatt norske advarsler på klistremerker kunne det gått, sier Wisnes Nilsen. Men det godtar ikke EU.

— Klistremerkene vil bli et svare strev det også. Advarsler foran og bak, i ulike størrelser med tekst som rullerer. Vi har fjorten setninger som skal stå på baksiden, og to setninger på fronten. Så er jo ikke alle røykepakker like heller. Vi har store, små, avlange, og rektangulære. Nei, det blir litt av en jobb...

- Vi skal vurdere saken

Han har sendt brev til sosial- og helsedepartementet og Konkurransetilsynet.

— Vi ber om dispensasjon. Vi er en spesialbutikk, som ikke kan drive uten spesialprodukter, sier daglig leder.

Prince, Marlboro og Lucky Strike selger så mye i Norge, at det svarer seg å trykke norske advarsler. Da er det verre med Sobranie, Karelia og Davidoff.

— Poenget må jo være å vise folk en advarsel, ikke å begrense utvalget, sier Wisnes Nilsen.

Ingen i Sosial- og Helsedirektoratet kunne kommentere saken da BT tok kontakt. Konkurransetilsynet har begrenset myndighet.

— I utgangspunktet er det ikke så mye vi kan gjøre. Vi må følge regelverket, selv om det skulle svekke konkurransen, sier informasjonsrådgiver Hanne Sterten. Hun lover de skal vurdere saken på bakgrunn av brevet fra Sørensens Tobakk.

Bilder av røyke-lunger

— Direktivene fører til en ny trend i Europa. Der kjøper man nøytrale pakker, som man putter sigarettene i. Slik slipper forbrukerne å se advarslene. Også salget av sigarettetuier er stigende.

EU vurderer også å gå videre. I fremtiden kan det bli fargebilder av skadede lunger på pakkene. Og det - det har Davidoff og Sobranie nesten helt sikkert ikke råd til. I hvert fall ikke hvis kravet er at det må være en norsk lunge.