• Det hørtes ut som noen skjøt med automatvåpen på gata, forteller et øyenvitne. Politiet undersøker om brannen var påsatt.

Tre gamle trehus brant ned i Haugesund sentrum lørdag morgen.

Hans Einar Johannessen bor et steinkast fra brannstedet.

— Jeg hørte lyder av eksplosjoner i dag morges. Det hørtes ut som noen skøt med automatvåpen på gata, forteller Johannessen.

— Det var stille i to-tre minutter, så smalt det, og deretter brant det tvers gjennom taket. Jeg hadde vinduet åpent og så rett bort på huset. Så kom lukten, forteller øyenvitnet til bt.no

Husene var ikke bebodd

– Dette er ikke boliger, og så vidt politiet kjenner til er det ikke noen som bor i husene, sier operasjonsleder Trond Friberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

Det var en tilfeldig forbipasserende som oppdaget brannen i Haraldsgata i sentrum av Haugesund og meldte fra til politiet klokken 6.39. Iføge Haugesunds Avis startet brannen i Bon Appètit. Det brant fortsatt i 12-tiden, men brannvesenet drev da med etterslukking.

Kan ha vært påsatt

Politiet kan ikke utelukke at brannen er påsatt.

– Det er for tidlig å si hva årsaken er, men vi kan ikke utelukke at brannen er påsatt, sier Friberg.

— Vi må også finne ut om brannen kan skyldes teknisk svikt eller eventuelt uforsiktig omgang med bar ild, sier operasjonslederen til NTB.

Undersøker fest

Politiet har startet taktisk etterforskning og planlegger å undersøke branntomten så fort det lar seg gjøre.

– Om vi får undersøkt branntomten på lørdag er uvisst. Det avhenger av om det er mulig å ta seg inn på sikkert vis og om det er kaldt nok, sier operasjonslederen.

Politiet undersøker nå personer som lørdag kveld deltok på en fest for en av bedriftene som holder til i et av de nedbrente trehusene. Festen fant sted i bedriftens lokaler.

– Vi har konstatert at det var folk i bygget i tolv-ett-tida. Men brannen ble oppdaget etter halv sju, så det er et solid spenn i tid, sier Friberg.

Store mannskaper

Husene som brant ned, er lave trehus som byen har mange av. Husene ligger gjerne svært tett, og dermed går ofte flere bygninger med når det først begynner å brenne.

Det var næringsvirksomhet i minst ett av de gamle trehusene, men politiet mener det er lite sannsynlig at noen har brent inne.

– Vi kan selvfølgelig ikke være sikre på det før vi har gått fysisk gjennom bygningene, men vi har fått opplyst at det ikke bor noen i husene. Vi har vært i kontakt med eiere og leietakere, sier Trond Friberg.

Ved siden av politi, brannvesen, og ambulanse, ble også e-verket og kommunen varslet. Ingen personer ble evakuert.

STORBRANN: Tre huset gikk opp i flammene i Haugesund i natt.
Hans Einar Johannessen