Politiet slo full alarm da den russiskregistrerte bussen med 23 passasjerer gikk rundt på en fjellovergang omtrent en kilometer fra Skaidi i retning Hatter i Kvalsund kommune.

Minst åtte personer ble skadd i ulykken, som skjedde omkring midnatt. Alle de overlevende ble sendt til sykehus.

Kritisk skadd

— Det var 23 personer i bussen, og en av dem er bekreftet omkommet. Tre personer er såpass hardt skadd at de er fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for behandling. De øvrige 19 er kjørt til Hammerfest sykehus for undersøkelser og behandling, opplyste operasjonsleder Roger Johnsen i Vestfinnmark politidistrikt til NTB lørdag morgen.

Sykehuset i Tromsø opplyser til NTB lørdag formiddag at én av de tre mennene som ble sendt dit, er kritisk skadd, men stabil. En annen er alvorlig skadd, men utenfor livsfare. Den tredje slapp fra ulykken med lettere skader.

Politiet opplyste natt til lørdag at én av de skadde først ble kjørt til Alta og deretter fløyet til sykehuset i Tromsø med luftambulanse. En passasjer satt fastklemt i bussen etter ulykken, og redningsmannskaper jobbet på spreng for å få personen løs.

En av de tre som ble sendt til sykehus i Tromsø, var bussens sjåfør, opplyser politiet.

Fire lettere skadd

Hammerfest sykehus ble satt i kriseberedskap da de fikk melding om den alvorlige bussulykken. Ingen av de innlagte i Hammerfest er alvorlig skadd.

— Fire personer er lettere skadd. Resten skrives ut i løpet av dagen. Vi har en tolk på stedet, og vi jobber med å få bedre oversikt, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Are Nilsen i Helse Finnmark til NTB.

Ifølge politiet var passasjerene russiske sjøfolk som skulle mønstre på et skip i Hammerfest. Det er ofte skifte av besetning på båter som ligger til kai her.

— Bussen var antakelig på tur til Hammerfest med crewbesetning som skulle om bord på en båt. De som skulle mønstre av, skulle sannsynligvis med den samme bussen tilbake til Russland, sier operasjonslederen.

Ukjent årsak

Politiet vet foreløpig ikke hva som har ført til at bussen veltet. Det skal ha vært glatt og vanskelige kjøreforhold i området da ulykken skjedde.

— Vi vet ikke hva som har skjedd. Den videre etterforskningen vil bringe på det rene hva som var årsaken til ulykken, sier Johnsen.

Politiet visste lørdag morgen ennå ikke når de ville få gjennomført formelle avhør av noen av dem som var om bord.

— Vi har vært på sykehuset i Hammerfest og vært i dialog med busspassasjerene som ligger der. Men vi har ikke begynt formelle avhør ennå. Det får vi kanskje ikke gjort før over helgen. Først må vi ta den tekniske etterforskningen på stedet og av bussen, sier operasjonslederen.

Bussen ble i løpet av natten fraktet til et egnet lokale for undersøkelse på Skaidi.