Den fjerde som var til stede, er for alvorlig skadd til at han kan avhøres i det nærmeste, opplyser politiavdelingssjef Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Det kan derfor ta tid før politiet finner ut av hva som utløste tragedien natt til lørdag. De fire eldre mennene ble funnet skutt på kloss hold i en leilighet på Årvoll først ved 12-tiden lørdag formiddag. To var da døde, mens de to andre ble brakt til Ullevål sykehus.

Selvmord?

Ifølge Abrahamsen var det han som var kritisk skadd som døde på sykehuset ved 05-tiden søndag morgen. NTB fikk lørdag opplyst at drapsvåpenet, en salongrifle av kaliber 22, ble funnet under den kritisk skadde. Det ville imidlertid ikke Abrahamsen bekrefte søndag.

— Vi tror at en av de fire har forårsaket ugjerningen, men vet ikke hvem, sier Abrahamsen.

En teori er at mannen som ble funnet liggende oppå våpenet, har forsøkt å ta sitt eget liv etter å ha skutt de tre andre. - Vi vil foreløpig ikke gå ut med identiteten til de fire, sier Finn Abrahamsen.

Ifølge VG er den 75 år gamle mannen som bodde i leiligheten en av de drepte. Den andre som ble funnet død, skal være en 63 år gammel kamerat. 75-åringens yngre bror skal ha vært blant de skadde, men politiet vil ikke bekrefte om det var ham som døde søndag.

Salongrifler på 22 kaliber er utbredt innen skyttersporten, men skal være lite egnet som drapsvåpen. I den grad så små kuler brukes til jakt, er det kun snakk om ryper og annet småhvilt, skriver Aftenposten.

Hørte krangling

Selv om det trolig falt minst fire skudd, er det ingen av naboene som har hørt smellene. Flere av naboene og de rundt 14 festdeltakerne som var til stede fredag kveld ble avhørt i løpet av helgen, men politiet vet foreløpig ikke hva som har utløst tragedien.

Det ble nytt en del alkohol på sammenkomsten, og de fleste gjestene forlot huset like før midnatt, men 75-åringen og tre andre ble igjen. Niesen hans, som bor i andre etasje i det samme huset, hørte krangling, men en times tid etter midnatt roet det seg ned og ble stille.

Det var en nabo som også hadde vært til stede på festen, som fant de fire.

Ifølge en av vennene som var på festen, hadde den drepte 75-åringen en rekke våpen hengende på veggene, særlig antikke våpen, men det var uvisst om noen av disse våpnene kunne brukes til å skyte med.

Flere av festdeltakerne forteller at det var god stemning mens de var til stede.

— Ingen av disse personene var i nærhetene av å være voldelige. For alle som kjente dem, er det helt uforståelig at dette kunne skje. De er helt normale mennesker, sier en av dem til VG. (NTB)

TRE DREPT: I natt mistet en tredje deltakter i 75-årslaget livet.
FOTO: SCANPIX