Tips BT om dagmamma-saker!

Forholdet ble oppdaget da foreldrene til en ett år gammel gutt fant en tom spritflaske i barnevognen hans da han kom hjem fra dagmammaen. Samme kveld dro de ut til dagmammaen for å få en forklaring og for å hente tingene som tilhørte gutten deres. De oppdaget da at dagmammaen var så beruset at hun sjanglet og stanget hodet i døren.

Brennpunkt-redaksjonen i NRK rettet i et program tirsdag kveld søkelyset mot dagmamma-ordningen. «Bill.mrk. Desperat» var tittelen på programmet som fokuserte på den fortvilte og utrygge situasjon mange foreldre føler de er i fordi de ikke får plass til barna sine i en barnehage. Bak avisannonsene med tilbud om å være dagmamma, fant Brennpunkt-redaksjonen et marked preget av svart arbeid, svindel og mangel på offentlig kontroll.

Gode referanser

Samboerparet Unn Bøckmann og Rolf Eldvik forteller til Bergens Tidende at deres datter Ida har hatt tre ulike dagmammaer i løpet av syv måneder. En av dem var kvinnen som kom til å legge fra seg en spritflaske i barnevognen til den ett år gamle gutten. Samboerparet brukte den samme dagmamma på samme tid og de gjorde det samme som guttens foreldre, nemlig å ta barnet bort fra dagmammaen med øyeblikkelig virkning.

Unn Bøckmann sier at det ikke var noe som tydet på at datteren mistrivdes hos denne dagmammaen. Dagmammaen hadde også svært gode referanser å vise for seg.

Rolf Eldvik sier at det har meldt seg hjemmeværende, trygdete, uføre og folk med ulike sosiale og økonomiske problemer når de har søkt etter dagmamma.

— Det er for så vidt greit nok, men jeg tror at mange av dem i mindre grad er i stand til å gjøre en god jobb som dagmamma. En kvinne som kontaktet oss for å være dagmamma fortalte at hun ikke hadde vært i arbeid de siste 10 årene på grunn av en dårlig rygg. Da virker det ganske umulig å skulle ta seg av to små barn slik hun hadde tenkt, sier Eldvik.

Nå ser det imidlertid ut til å ordne seg med en ny dagmamma på Landås.

1800 uten barnehageplass

Barnehagebyråd Ruth Grung (Ap) sier til Bergens Tidende at det i øyeblikket er 1800 barn som har søkt barnehageplass uten å ha fått det. Grung forteller at private og offentlige instanser nå står i kø for å få bygge nye barnehageplasser i Bergen. Et hinder for å få realisert disse utbyggingsplanene er den gjeldende plan- og bygningsloven. Men et forslag om å endre denne loven er nå ute på høring.

— Dersom disse hindringene i loven ikke hadde vært der, ville de planer søkerne har kunnet dekke hele behovet for barnehageplasser i Bergen, sier Ruth Grung.

MANGE DAGMAMMAER: Idun Bøckmann Eldvik på 1 1/2 år har allerede en mangslungen erfaring med dagmammaer. Nå håper mamma Unn Bøckmann at det skal ordne seg med ny og skikkelig dagmamma på Landås.
Foto: Håvard Bjelland