• Jeg er to personer. En med ryppe, en annen uten, sier Trine. Hun har brukt Rohypnol så godt som daglig i flere år.

Den unge kvinnen ser forbausende streit ut. Som en hvilken som helst kvinne midt i 20-årene. Pent kledd i bluse og kjole i pastell. Håret i hestehale. Sminken er lagt på med en nennsomhet folk neppe forbinder med narkomane. Hadde hun påstått at hun var jusstudent, ville hun overbevist de fleste.

— Hvis jeg går i parken, så tror de at jeg er politi... Men jeg er narkoman.

-Ikke intervju uten ryppe

«Trine» ble hektet på narkotika i begynnelsen av 20-årene.

— Da kom den streken med speed inn i bildet. Etter en stund kunne jeg ikke engang komme meg ut av sengen før jeg hadde tatt både speed og Rohypnol. De første to årene lå jeg stort sett bare i sengen og grein. Dypt deprimert.

Siden har hun «normalisert» hverdagen sin litt. Delvis med hjelp av Rohypnol.

— Jeg fungerer ikke uten ryppe. Uten hadde jeg ikke kommet til intervjuet. Og om jeg hadde kommet likevel, ville jeg følt meg ukomfortabel, sett i bordet. Jeg ville antakelig hatt skjelvinger i hendene. Hadde jeg kommet nykter, ville jeg sett ut som en narkoman...

-«Alle» bruker rypper

Den unge kvinnen beskriver pillene som både en velsignelse og en forbannelse.

— Rypper tar alt. Har du ondt i magen, i hodet eller har angst, så blir du «frisk». Nå tar jeg bare to-tre tabletter om dagen.

— Hvem bruker Rohypnol?

— Omtrent alle narkomane jeg vet om. Så har du unge mennesker som bruker det som partydop; folk som har spist syre, ecstasy eller drukket alkohol. For å forsterke rusen. Men ryppe pluss andre rusmidler er farlig. Selv bare med to tabletter kan du få en black out.

«Trine» har heller ikke sluppet unna de fysiske konsekvensene av amfetamin, Rohypnol og andre rusmidler. Hun har også vært på sykehus flere ganger etter at vitale organer sviktet.

— Er det noe i verden jeg skulle ønsket meg, så er det å være strait. Ta et kurs, få en jobb. Men jeg greier ikke å ta meg selv i nakken. Jeg har ikke sjans. Jeg kjenner ingen som har gått på rypper som har greid å slutte.